Lapszámok

2016. január-február XXIV. évf. 1-2. szám

Kiskovács Etelka: A betonékszerek új dimenziója

A fényáteresztő beton termékek széleskörűen alkalmazhatók az építészet, művészet és design számos területén. Az új építőanyagot Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001 óta. A 2002-ben szabadalmaztatott üvegbetonban vékony optikai szálak, míg a 2007-ben szabadalmaztatott pixelbetonban speciális formájú transzparens műanyag elemek továbbítják a fényt. A fényáteresztő beton ma már a magyar innováció egyik szimbóluma. Faludi Gabriella ékszertervezőt is meg ihlette a textúra játékossága, ellentétekből fakadó dinamikája. Az üvegbeton ékszerek koncepciója eredetileg az Iparművészeti Múzeum ArtDeco21 pályázatára született meg 2013-ban. Különlegességét leginkább az jelenti, hogy több, mint amit először megmutat: első látásra egy minimalista dizájn kiegészítő, ám fénybe tartva a beton ékkövet átszövi a fény, és életre kel.

Minden ékkő kézzel, egyedileg készül, ezért egyedi fényminta rajzolódik ki a kavargó optikai szálaknak köszönhetően. Egy ékkő típustól függően nagyjából 20-40 méter hajszálvékony üvegszálat tartalmaz. Minden darab egyedi és megismételhetetlen: nincs két egyforma mintázat. Az ékszerekben ötvöződik az örök érvényű egyszerűség és a modern, innovatív szemlélet. Így válik a kemény beton szigorúsága és a benne lévő titokzatos játékosság tökéletes egységgé. Megkértük Losonczi Áront, hogy informálja Olvasóinkat az ékszerek, kiegészítők alapanyagairól, a készítés technológiájáról.

A Litracon Classic® gyártása során a legmagasabb minőségű német optikai szálat használjuk, és a Litracon Jewellery® termékeknél sincs ez másképp. Az ékkövek alapanyaga a Litracon®-hoz igen hasonló módon készül, csupán a termék eltérő léptéke indokolt némi technológiai változtatást. A fényáteresztő ékszerek lényegesen finomabb szemcséjű betonból, sűrűbb optikai szál elhelyezéssel készülnek, ebben nyilvánul meg a különbség a klasszikus fényáteresztő beton termékekhez képest.

A betonról elmondható, hogy nagyon tömör, szinte légpórus-mentes anyagot kell készítenünk az ékkő apró mérete miatt. Ezt úgy érjük el, hogy egy speciális öntömörödő betonból, 1-2 mm vastag rétegekből építjük fel az alap tömböt, melyből aztán vágással és csiszolással alakítjuk ki az ékszerekhez használt formákat. Lehetőség van az ékkövek színezésére, ám preferáljuk a beton összetevőinek (cement, adalékanyag) természetes színéből adódó alaptónusokat, a tört fehéret, a szürkét, sötétszürkét. Úgy gondoljuk, ezek illeszkednek leginkább a Litracon Jewellery® által képviselt letisztult megjelenéshez mondja a szakember.