Lapszámok

2018. augusztus XXVI. évfolyam IV. szám

Lepp Klára, Für-Kovács Adrienn: Hiszünk a betonban - Érzelem és értelem az építészetben és azon túl

„Inspirációk az építészet számára" alcímmel május közepén rendezték meg közel száz fő részvételével a C3 Atelier Budapest Innovációs Tudásközpontban azt a szakmai napot, amely több cég összefogásával jött létre. Az előadások során olyan, a gyakorlatban alkalmazható tervezési és kivitelezési technikákat mutattak be, amelyek révén idő és munkaerő takarítható meg.

Az előadások négy fő téma köré csoportosultak, ezek közül a bevezető rész az intelligensen tervezhető és kivitelezhető betonszerkezetekről szólt. Pluzsik Tamás, a CRH Magyarország Kft. senior alkalmazási tanácsadója nyitotta meg a konferenciát a Cement és Beton - Biztonság és Bizalom c. előadásával, ennek fő üzenete a tervezőknek szólt: merjenek bátran gondolkodni a betonban. Ehhez kapcsolódott Csenki Zoltán, a Magyar Doka Zsalutechnika Kft. értékesítési vezetőjének témája: Az intelligens beton: Concremote. A Doka új fejlesztésével rendkívüli biztonság érhető el a kivitelezés során, mivel lehetővé válik, hogy percről percre online kövessük a beton szilárdulásának folyamatát, így pontosan meghatározható a kizsaluzás időpontja.

A gyorsan és esztétikusan megépíthető SWALL homlokzati elemekről Szarka Szabolcs, az SW Umwelttechnik Magyarország Kft. szerkezetépítési üzletágvezetője beszélt, aki a tolcsvai borászati központ palackozó üzemének homlokzattervezésén és kivitelezésén keresztül mutatta be rendszerük időhatékonyságát. A függőleges betonszerkezetek után a vízszintessel folytatta Sipos László, a Verbau Kft. ipari padló részleg vezetője, aki főképp a tervezőkhöz, műszaki ellenőr kollégákhoz szólt. Előadásában kifejtette, hogy mit várhatunk el egy ipari padlótól és mindezzel mikor elégedett a beruházó.

Pluzsik Tamás, CRH Magyarország Kft.

A konferencia második nagy témaköre a szemlélet- és technológiaváltással megvalósuló hatékonyságnövelés volt. Ebben a részben arra kerestük a választ, hogy napjaink kivitelezési problémájára, a munkaerőhiányra milyen megoldása van az egyes gyártóknak. Csenki Zoltán bemutatta az új Dokadek 30 födémzsalu rendszert, amivel rendkívül gyorsan és hatékonyan lehet monolit födémeket kivitelezni. Ezt követően a szálerősített betonszerkezetek speciális felhasználásairól Fűr-Kovács Adrienn, az Avers Fiber Kft. ügyvezetője beszélt, majd kollégái, Szecsey Márton statikus, geotechnikus tervező és Bundschuh Zsófia projektmenedzser konkrét projekteken mutatták be a szálerősített betonszerkezetek idő- és gazdasági hatékonyságát.

Fűr-Kovács Adrienn, Avers Fiber Kft. ügyvezető

Szemléletváltás témában volt szó a „SWeep - SW Easy Eco Parking” parkolóház-rendszerről, amiről Alibán Dénes, a Konkret Terv Kft. szerkezettervező mérnöke beszélt. Az előregyártott parkolóház gyorsan megépíthető, további előnye, hogy az előregyártás technológiai előnyével minimalizálják az építmény oszlopait, így sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a parkolás.

A konferencia következő blokkjának témája az érzelem és értelem az építészetben volt.

Kárpáti Beáta, CRH fehér cement üzletága

Kárpáti Beáta, a CRH fehér cement üzletágának képviselője elmondta, hogy elsődlegesen esztétikai okai vannak a fehér cement alkalmazásának, amely egyértelműen hat az érzelmeinkre. A prezentáció második felében a közönség megismerkedhetett a Zaha Hadid által tervezett londoni Roca Galéria építésének kulisszatitkaival, illetve a megvalósítást lehetővé tevő CEton névre keresztelt, beton alapú kompozit elemekkel.

Sütő András okl. építőmérnök, a Magyar Doka Zsalutechnika Kft. helyettes műszaki vezetője pedig a látszóbeton minősége, a zsalutok, és a képzett munkaerő összefüggéséről tartott előadást. Bemutatta a látszóbeton optimális zsalumegoldásait, valamint rávilágított a figyelmetlen kivitelezésből adódó hibákra.

A szakmai nap zárásaként a tervek hatékony megvalósulásával foglalkoztunk. Somlai Péter, a Verbau Kft. vállalkozási vezetője az ipari csarnokok bővítései során felmerülő kihívásokról beszélt. Majd ezt követően Ritter Ádám, a Moratus Kft. ügyvezető-helyettese, műszaki igazgatója szólt előadásában a munkaerőhiány hatásának kivetüléséről. Elmondta, hogy ez a társadalmi probléma alapjaiban módosítja a szerkezettervezési feladatokat.

Dr. Mérő László pszichológus

A szakmai témákon túl dr. Mérő László matematikus, pszichológus tartott előadást az emberi döntések érzelmi vetületéről. A hallgatóság a prezentáció során sok fontos szempontot ismerhetett meg arról, hogy az alapérzelemnek is van hatása a gondolkodásra, erre még tárgyalási stratégiát is lehet építeni. A kontrollált düh ugyanis javítja az észérvek erejét, s bár igaz a mondás, hogy a harag rossz tanácsadó, de létezik a hirtelen felindulásból elkövetett okosság is.