Lapszámok

2018. június XXVI. évfolyam III. szám

Miklós Csaba: Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padló Mapecrete Systemmel

Az építőiparban tapasztalható növekedéshez jelentősen hozzájárultak az újonnan felépült üzemek, raktárak, csarnokok.

Az elmúlt 15 évben mindannyian nyomon követhettük a hatalmas ipari fejlődést. Gondoljunk csak a számítástechnikára, a telefonokra vagy akár az építőipar egyes ágazataira. A kétezres évektől elérhető nagy teljesítményű adalékszerek teljesen új perspektívát adtak a betongyártásnak, lehetővé téve, hogy a tervezők által megálmodott formák, szerkezetek létrejöhessenek. A csarnoképítés hosszú évekre vezethető vissza, mégis megfigyelhető egy hatalmas változás a megrendelők igényeiben. Sokkal jobban szeretnék, ha a felület egy nagy betonlemez lenne, és nem kellene 5-6 méterenként elvágni azt. Ez a tendencia érthető, hiszen sok előnye van, ha kevesebb a fuga. Az esztétikum mellett a legfontosabb tény, hogy a betonlemezek a táblaszéleken a leggyengébbek és a legsérülékenyebbek. Ennek megfelelően a karbantartás, a javítási munkák 90%-a ezekre a területekre összpontosul.

Partnereink ugyan eltérő mértékben, de egyre nagyobb százalékban készítenek úgynevezett fugamentes, nagytáblás padlókat. Természetesen a korábbi 30 m2 -es táblaméretnek megvolt az oka. Az az ötlet, hogy „most nem vágjuk be”, még kevés, mert a beton zsugorodásából származó feszültség a táblaméretek növekedésével együtt növekszik, míg a beton hajlító-, húzószilárdsága nem. Tehát a táblaméretek növelésének következtében egyszer csak bekövetkezik az az állapot, amikor a beton terhelés nélkül is elreped. A pontos maximális táblaméretet nem lehet általánosságban meghatározni, mert sok körülmény befolyásolja. A padló készítésének végeredményét alapvetően szabályozza (a teljesség igénye nélkül): a betonösszetétel, az adalékanyag szemeloszlása és tulajdonságai, a felhasznált cement tulajdonságai és mennyisége, a betonépítés helyén alkalmazott víz-cement arány, az építéshelyi és bedolgozási körülmények és az utókezelés. Egyszóval nagy a bizonytalanság még egy megfontolt, rutinos padlókészítő számára is.

Korábbi cikkemben már írtam a Mapei új beruházásában megvalósult raktárcsarnok építéséről. A tíz hónappal ezelőtt elkészült 10 db 700 m2 -es iparipadló-lemez működik, használjuk azokat. Közelmúltbeli bejárásunk során megállapítottuk, hogy a Mapecure SRA 25 zsugorodáscsökkentő adalékszerrel és a Mapefibre ST42 makrószálakkal készült táblák felületén nincs zsugorrepedés, és a kéregerősítő használata esetén gyakori pókhálós repedések sem jelentek meg. A 30 kg acélszál adagolásával készült táblák esetében azonban mind a zsugorrepedések, mind pedig a kéregerősítő hajszálrepedései sajnos jól megfigyelhetők.

Az ipari padló készítésénél, kihasználva a saját beruházás nyújtotta előnyöket, ipari körülmények között hasonlítottuk össze két mapeies zsugorodáscsökkentett rendszer és a gyakran alkalmazott, nagy mennyiségű acélszállal készült beton ipari padlók működését. Laborban szépen mérhető eredményeinket szerettem volna gyakorlati tapasztalat során is igazolni.

Sajnos 2017 júliusa brutális meleget hozott, ami jelentősen növeli a padlókészítés kockázatát. Ilyenkor a beton sebes konzisztenciavesztése, a gyors kiszáradás, a felületkeményítő „késői besimítása”, illetve az elégtelen utókezelés már egyedül is felületi repedéseket idézhet elő. A tábla jelentős mérete szintén nagy kockázatot rejt. A kivitelező igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, de a 36 °C feletti betonhőmérséklet meghozta a hatását. A kivitelező referenciáitól és az acélszál gyártójának ajánlatától eltérően a mi esetünkben az acélszálak nem voltak képesek megakadályozni a repedések kialakulását. Tágasságuk jelenleg még nem éri el a szabvány által leírt 0,3 mm-es „elfogadható” határértéket. Ezzel szemben az egyforma körülmények között készült, azonos (700 m2 ) méretű két betonlemezben a Mapecure SRA25 zsugorodáscsökkentő adalékszer képes volt feszültségmentesíteni a betont. Az adalékszer kisebb dózisú, 1,25%-os adagolása esetén sem jelentek meg a betonrepedések.

2005-ben készült a Budapesti Műszaki Egyetem vizsgálata, amely szerint a rendszer használatával a legkülönbözőbb betonok esetében a zsugorodás jelentősen redukálható. Az európai piacon 2004 óta számtalan esetben alkalmazott Mapecrete System segítségével nagy biztonsággal készíthetők el a fugamentes ipari padlók. A feladattól függően lehetőség van a 4-500 m2 -től akár 3 500 m2 -ig terjedő, egybefüggő betonfelület megvalósítására is. Kollégáimmal folyamatosan dolgozunk a jövő betonjaiért. Részletes információkért vagy akár egy személyes konzultáció érdekében keresheti a Mapei Betonos Csapatát.