Lapszámok

2018. június XXVI. évfolyam III. szám

Zéró hulladék, maximális hatékonyság – így lesz fenntartható a hazai építőipar

Egyre több erőforrást termelünk ki és használunk fel, és egyre több hulladékot képezünk globálisan az építőiparban. Annak bemutatása, hogy ez hosszú távon miért is fenntarthatatlan egy véges erőforrásokkal és térrel rendelkező bolygón, talán már nem szükséges.

Az összetett kihívások jobb megértéséhez és a hatékony változtatáshoz vezető út azonban még hosszú. A témával kapcsolatos hazai párbeszéd elindításában meghatározó szerepe volt a Construma 2018 kiállítás keretein belül megrendezett Erőforrás-hatékonyság a hazai építőiparban konferenciának.

ITTHON IS VAN MÁR JÓ PÉLDA A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGRA

A mai gazdasági folyamatokra még mindig a linearitás jellemző: az erőforrásokat kitermeljük, felhasználjuk, majd ezeket az anyagokat utána eldobjuk, és örökre elveszítjük őket. A körforgásos gazdaságban az anyagcsere-folyamatok azonban egy zárt rendszerben mennek végbe, a hulladék szinte teljes mértékben újrahasznosul. A jó gyakorlat terjed, a hazai építőiparban is számos példát találunk a körforgásos gazdaság átvételére, ezekkel ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői.

ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN

Nemcsak a piaci szereplők oldaláról fogalmazódott meg azonban a szándék a szemléletváltásra, az Európai Unió, illetve a hazai szabályozás is foglalkozik a kérdéskörrel. 

Az EU különösen fontosnak tartja a hulladékhierarchia alapelveinek betartását, amelyek magukban foglalják például a megelőzést, a hulladék szakszerű újrafeldolgozását, az újrahasználat előkészítését stb. Az unió építési és bontási hulladékról szóló jegyzőkönyvét (EU Construction and Demolition Waste Protocol, 2016) Asztalos István, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnökségi tagjának bemutatásában ismerhették meg a konferencia résztvevői.

A kiadvány nem kötelező érvényű iránymutatásokat tartalmaz az ipar számára, ugyanakkor része az építőipar 2020-ig terjedő stratégiájának és a körkörös gazdasági csomagnak is. Célja az újrahasznosított anyagok minősége iránti bizalom erősítése. Ha az iparági szereplők követik a kiadványban szereplő iránymutatásokat és beépítik a körforgásos gazdaság elveit a mindennapokba, fenntarthatóvá tehetik az építési folyamatokat, gazdasági előnyökhöz juttathatják saját magukat és jelentősen javíthatják az életminőséget (pl. a „sitthegyek” megszüntetésével).

A jegyzőkönyv bárki számára elérhető az Európai Bizottság honlapján. A konferencia szervezői, a Geonardo Kft. és a Herman Ottó Intézet emellett szívesen látják az érdeklődőket további rendezvényeiken, ahol tovább folyik majd a párbeszéd arról, hogyan lehet az erőforrás-hatékonyságot elősegíteni a hazai építőiparban.