Lapszámok

2018. április XXVI. évfolyam II. szám

Nyerges Zoltán: Magyarországon első ízben alkalmazott technológiával készült el az érdi Marianum Általános Iskola előregyártott vasbeton vázszerkezete

Az épület alapterülete közel 1 000 m², melyben egy tornaterem, valamint egy 3 szintes épületrészen szertár, tanterem és ebédlő található. Az épület szerkezetét tekintve előregyártott vasbeton vázszerkezet, monolit merevítő falakkal. A tárgyi projekt vázszerkezetének gyártmánytervezését, gyártását és helyszíni szerelését is az Első Beton Kft. végezte.

Már az építészeti tervezésénél felmerült az a probléma, hogy az épület magasságához társuló rendkívül karcsú épületszerkezet miatt nem lehet hagyományos konzolkialakítást megvalósítani, mely nem mellesleg további statikai tervezési nehézségeket is felvetett. A tervezőkkel történt egyeztetés során ekkor került szóba az, hogy a PEIKKO PCS® rejtett konzol család alkalmazása megoldást jelenthet a felmerülő problémákra. Bár ezt a rendszert külföldön már számtalanszor sikeresen alkalmazták, Magyarországon ez idáig még nem volt erre példa. Ez volt az első ilyen megvalósult projekt.

Beépített PEIKKO PCS® rejtett konzol

A termékcsalád főbb jellemzője, hogy az előregyártott pillérekbe egy olyan speciális fogazott felületű acélszerelvény került beépítésre, mely egyedileg, az adott pillér keresztmetszeti méretéhez készült. Erre a helyszínen egy ellenfogadó szerelvényt kapcsoltak, csavarkapcsolatos rögzítéssel. Az előregyártott vasbeton gerendákba a termékcsalád másik elemét, a PC® gerendapapucs szerelvényt kellett beépíteni. A pillér-gerenda összeépítését követően a csomópontot duzzadó kiöntőhabarccsal kellett kiinjektálni.

Beépített PEIKKO PCS® rejtett konzol

Az előregyártott termékek gyártása során különös gondot kellett fordítani a méretpontosságra, mivel a helyszíni építés-szerelés során vízszintesen maximum 3 cm, míg függőlegesen maximum 1 cm játéklehetőséget biztosítottak a kapcsolódó szerelvények. Ez rendkívül kevésnek tűnik, főleg ha figyelembe vesszük az iparág jellegéből adódó jellemző mérettűréseket. Az elemek az egyes termékszabványokban előírt követelményeknél jóval méretpontosabban készültek. Mindez egyaránt igaz a pillérek és gerendák megfelelő gyártási hosszára, a monolit alaptestekbe elhelyezett tőcsavarok pozíciójára, az erre ráépített oszloppapucsos vasbeton pillérekre, valamint az elemekbe beépített szerelvények magassági méretére is.

Beépített PC® gerendapapucs szerelvények

Jelen projekt esetében a pillérekbe összesen 148 db PEIKKO PEC30 oszloppapucs, valamint 214 db PEIKKO PCS® rejtett konzol került beépítésre.

Beépített PC® gerendapapucs szerelvények

Összességében elmondható, hogy a PCS® konzolos rendszer alkalmazása – köszönhetően többek között a rendkívül méretpontos előregyártott elemeknek, a kapcsolódó szerélvények precíz elhelyezésének és a gyors és szakszerű kivitelezésnek – nem vett igénybe több helyszíni szerelési időt, mint egy hagyományos szerkezeti kialakítású vázszerkezetű épületnél. Hovatovább a technológia alkalmazása teret adhat a hasonló, a mai építészeti trendeknek megfelelő tartós, de mégis karcsú és kecses vázszerkezetek kivitelezésének, elterjedésének.