Lapszámok

2018. április XXVI. évfolyam II. szám

Építőanyag-ipari növekedés, munkahelyteremtéssel

Az építőipari beruházási boom hatására, időszakonként már hiány is jelentkezik az építőanyag-piacon. A növekvő kereslet ugyanakkor új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul – derült ki a Murexin Kft. felméréséből.

Az építőipari beruházások növekedésének kedvező hatása, az építőanyag kereskedelemben is egyértelműen megmutatkozott. Ezt igazolta vissza a hideg- és melegburkoló piac meghatározó szereplőjének számító Murexin Kft. által a mintegy száz partnere körében végzett év eleji felmérés. Ebből kiderült, hogy a válaszadó kereskedők 42%-a 10 % feletti, 33%-a pedig 20% feletti általános növekedést regisztrált 2017-ben. A kedvező általános tendencia a burkolóanyagok piacát is érintette: a válaszadók 42%-a jelzett 10% feletti növekedést ezen a területen. 

A kereskedők egyértelműen jó jelnek tartják, hogy a vásárlók többsége ma már minden szegmensben a magasabb minőségű termékeket keresik. A válaszadók 58%-a pedig a burkolóanyagok piacán is erőteljes elmozdulást tapasztalt a prémium termékek felé. Ehhez a tendenciához illeszkedik, hogy 67%-uk úgy érzékeli: az energiahatékonyabb termékek iránt is érezhetően megnőtt a kereslet.

A rendkívül gyors építőipari felfutás mellékzöngéje, hogy a válaszadók 83%-a tapasztal időszakonként átmeneti áruhiányt, amelynek feloldására a Murexin termelésbővítéssel és a logisztikai háttér korszerűsítésével kíván megoldást nyújtani. Jó jel viszont, hogy a forgalomnövekedés hatására stabilizálódott a szektor gazdasági helyzete és 42%-uknál emelkedett a létszám. A Murexin felmérése szerint a válaszadók 58%-a 2018-ra is erőteljes, 10% feletti növekedést vár az építőanyag-kereskedelemben.

(forrás: Murexin)