Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

Szilvási András: A beton együttműködése az együttműködő beton

A beton szerkezeti szempontból a tervezők kedvelt anyaga. Szinte minden tervezői elvárást teljesít: jól formálható, statikai szerepe megkérdőjelezhetetlen, ellenáll földrengésnek, vízkárnak, tűzkárnak és ráadásul még időtálló is. A szerkezeti beton élete során további beavatkozást, védelmet csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem igényel.

Le Corbusier óta tudjuk, hogy építészeti vonatkozásban önállóan, más anyagok megjelenítése nélkül is megállja a helyét. De mi a helyzet, ha vegyesen, más építőanyagokkal együtt alkalmazzuk az építészetben? Domináns lesz vagy szürkén a háttérbe vonul? Külföldi példákat vizsgálva mindkét eset előfordul, bizonyítva azt, hogy a beton mindent „elfogad”, amit az építész szán neki.

Beton és acél

Frank Gehry munkásságát mindenki ismeri, szinte minden építőanyagot használ homlokzatainak megjelenítésére. A leghangosabban talán az acél homlokzatai vannak jelen az építészeti köztudatban. Egyik kiemelkedő új terve éppen megvalósulás alatt van. Arlesben 2019 tavaszára készülhet el a LUMA központ. A XIX. századtól vasúti műhelyek foglalták el a LUMA központ építési területét, amelyek a XXI. századra már elszlömösödtek. Erre a területre tervezte Frank Gehry az épület fő homlokzatát tekintve fényes, rozsdamentes acél lemezburkolatot. A 9000 négyzetméteres acél torony tájolása olyan, hogy az utcafrontok felőli homlokzatokat a rozsdamentes acél burkolat jellemzi.

Napjaink építési állapota látható a képen. Készülnek a rozsdamentes acél burkolat építészetileg csavart felületeinek tartószerkezetei. A hátsó traktusban azonban szerkezetként és építészeti megjelenésében is rendületlenül szolgál a beton. Forrás: inhabitat.com

A háttérben kevésbé látható módon, de nem elrejtve ott a beton. Mint mindig, most is felel az épület állékonyságáért és részben megjelenik mint homlokzati látszóbeton. A tervek kevés ismeretében nem állíthatom, hogy a textúrája szabadon érvényesül, vagy vékony felületi festést kap. A feltett kérdésre azonban reflektál: elvégzi az összes statikai feladatot és építészetileg udvariasan átengedi a csillogást a rozsdamentes acél felületeknek.

Ilyen lesz a LUMA, ha elkészül. A képen a fő nézeti irány dominál. Forrás: inhabitat.com

Bas Smets belga tájépítész gondoskodik a környezet megtervezéséről és a környezeti vizualitás magas szintjéről. A multifunkciós kísérleti kortárs központban kutatóhelyek, műhelyek, szemináriumok és művészeti stúdiók kapnak helyet.

Beton és üveg

Megumi Matsubara és Hiroi Ariyama építészek egy csodálatos erdőben, Karuizawa közelében építették meg az épületet egy műgyűjtő részére. Építészeti elgondolásuk szerint a szokásos négy nézetet kinyitották az ötödik nézettel. A sűrű erdőben, szorosan a fák között megépített ház öt belső udvart zár körbe, így folyamatosan lehetséges felülről a bevilágítás. Az egyszerű tetőgeometriával megálmodott ház teljes egészében látványbeton homlokzati és belső falfelületi megoldással épült. Egyszerű, világos színű betontetővel és falakkal.  

Jól látható az építészi elgondolás. A betontetőt öt udvar szabja szét, amelyekben a természet átveszi a hatalmat. Forrás: dezeen.com

Az egyszerű ferde vasbeton tetősíkok nem zárják ki a napfényt és a belső udvarok felől sem vezetik el az esővizet. Forrás: dezeen.com

Az épület belsőépítészeti anyagaiban, felületeiben nincs egyeduralkodó, a beton falfelületek mellett más anyagok is jelen vannak. A nagyméretű üvegfelületeknek és a tervezői elgondolásnak köszönhetően szinte bevonul a természet a szobákba és az épületbelső része lesz. Minden szoba valamelyik belső udvarra néz és a nagy üvegfelületeknek köszönhetően eggyé válik a környezetével.

Az épületbelsőben egyaránt megjelenik a sima betonfelület, a festett gipszkarton és az üveg falfelület. Forrás: dezeen.com

A beton és a természet

Az északi embereknek különleges kapcsolatuk van a tájjal, erről több aspektusban is bizonyságot tesznek. Norvégiában sok (nem csak murvával felszórt) jól járható hegyi turistaösvényt építettek ki az idők során. Legutóbb a Gaular hegyen az odavezető (beton) turistaút mellett létesítettek egy kilátópontot (Utsikten) a Code Arkitektur építész iroda közreműködésével.  A vízesések földje különösen alkalmas volt erre a szerepkörre, amint a megvalósult tervek is bizonyítják. A beton kilátó rafinált megoldása három kiemeléssel teszi lehetővé az egész területre való kilátást. A kilátó beton felületei simák, színe harmonizál a táj többárnyalatú természetes szürkeségével.

Csodálatos környezet, jól átgondolt tervezés és egy csipetnyi extremitás. Forrás: dezeen.com

A ferde kilátó jellemző részlete. Forrás: dezeen.com

A minden vonatkozásában beton épület mellékhelyiségei is betonból épültek. A wc belső és külső falfelületei élesen eltérnek a kilátó betonfelületétől. A szándékosan durva deszkazsaluzat lenyomata érdekes ellenpólus.

Durva betonfelület, sötétszürke szín, minimalista berendezés. Éppen annyi, mint amennyire a funkcióhoz szükség van. Forrás: dezeen.com

Öreg beton – nem vén beton. Beton építmény funkcióváltása

Fokváros jellemző épülete a vízpartra épült gabonasiló volt az 1920-as években. Köszönhetően időtálló beton anyagának, sokáig szolgálta a közösség gabonatárolási igényeit. Később elvesztette gabonatároló funkcióját és üresen állt a vízparton, nem kis gondot okozva a város vezetőinek. Thomas Heatherwick és csapata merész ötlete meghallgatásra talált. Elhatározták, hogy erre az elhagyott silóépületre alapozzák a Zeitz Kortárs Művészeti Múzeumot (MOCCA), ahol méltó helyszínt biztosítanak az afrikai művészet számára.

A betonsilók felszabadított belső tere. Forrás: dezeen.com

A belső átrium olyan, mint egy boltíves székesegyház. Bevezetés az átriumba. Forrás: dezeen.com

A silók eredeti állapotának felszabdalása, a belső látványtér kialakítása első ránézésre nem volt teljesen átlátható, a visszabontás során a statikáért felelős mérnökkel folyamatosan konzultálva alakult ki a végleges forma. A kibontott 6000 négyzetméteres tér biztosítja az összes kiállításhoz szükséges teret. A MOCCA teljességéhez tartozik, hogy a silók tetején korszerű szállodát és irodákat alakítottak ki.

A csillogó görbült üvegfelületek modernitást kölcsönöznek. Forrás: dezeen.com

A rekonstrukció során gondosan kezelték a meglévő betonfelületeket, és a hozzáépített részeknél is a beton a fő építési anyag.

A mesterséges és a természetes kő

Távoli, egy kicsit egzotikus ország Vietnam. Akik régebbről emlékeznek rá és nem követték a fejlődését, azoknak újdonság lesz az, amit most olvasnak. A vietnami építészetben a hagyományos európai építési elvek keveredtek a helyiekre jellemző építészeti felfogással, a szokásos helyi anyagok felhasználásával. Az eltelt időben komoly változások alakították az országot, ennek az építészek is részesei voltak. Számottevő, a világban is ismert építészstúdió született. Az építészetük már nem követő magatartás, sokkal inkább az önálló gondolatokról, irányzatokról szól. Ho Si Minh város kertes részén a Vo Trong Nghia Architets tervei alapján épült fel egy többgenerációs családi ház. A tervező fő szempontja az volt, hogy visszaállítsa a hagyományos kapcsolatot az épület és a természet között. Ezt nemcsak abban fejezte ki, hogy üvegfelületeivel rálátást biztosít a környezetre, hanem abban is megnyilvánul, hogy beengedte a természetet az épületbe.

A kubus több mint egy beton doboz. A növényzet benyomul az élettérbe. Forrás: dezeen.com

Az épület alapvetően öntött betonból készült. Érdekessége, hogy a homlokzati látványában és a beltéri felületek kialakításában az öntött beton és a természetes kő dominál. A betonfelületek simák, világosszürke színűek. Az alkalmazott természetes kő színe szinte csak árnyalattal tér el a beton színétől. A hangsúly a textúrák különbözőségén van.

A belső térben is a beton és a természeteskő-felületek dominálnak. A kert szó szerint a nappali része. Forrás: dezeen.com

A ház tervezésekor figyelembe vették a fenntarthatóságot, ezért a különböző funkciójú szintek kialakítása, a belső és külső terek nyitottsága, egymásra hatása, a klimatikus viszonyok miatt a zöld környezet valamint a rusztikus építőanyagok mind ezt a célt szolgálták.

A ház szintjeinek egymásra építését kihasználták a természetes szellőzés elősegítésére. Forrás: dezeen.com

Beton és tégla

A Casa Vila Rica 40 kilométerre található a Brazil fővárostól. Az uralkodó időjárásnak itt kisebb átmenetekkel két fő meghatározó eleme van. A négyhónapos csapadékos időszakot nyolc hónapos meleg, száraz időszak követi.

A házat magasan kiemelt beton platformra helyezték a kisebb vadállatok és kígyók miatt. A tetősíkok és a kiemelt pengefal változatos alkalmazása mozgalmas látványt eredményezett. Forrás: dezeen.com

Az építészek a megvalósításhoz egyszerű anyagpalettát választottak, beleértve a betonozott padlót is. Ötletük szerint olyan anyagokat alkalmaznak, amellyel kiküszöbölhetik a befejező munkákat, a festést, a csempézést és egyéb kiegészítő anyagok (pl. gipszkarton) alkalmazását. Ezzel lecsökkentették a további karbantartás ráfordításait is. Az egyéb szabadtéri részletek közé tartozik a beton ebédlőasztal, a kő konyhai pult és a fából készült konyhaszekrény. A nyers betonfelületek és a szépen rakott téglafalak textúrája megjelenik a homlokzaton és a belső térben is. A szobák nagyméretű ablakai háromrétegű üvegezéssel vannak ellátva. A fürdőszoba közvetlen szabadtéri érintkezése természetes fényt és szellőzést biztosít.

A hálószoba völgyre nyíló ablakai háromrétegű üvegezéssel készültek. A padló csiszolt beton. Forrás: dezeen.com

Azért a klimatikus viszonyokat nem lehet teljesen kizárni (kivéve passzív ház). A brazíliai forróságban gondoskodni kell a hűtésről, amint ez jól látszik a fali klímaberendezésről.

A szabadtéri épületszárny látványkonyhájának szépen elkészített beton munkalapja van. Forrás: dezeen.com

Beton, üveg és vasművészet a belsőépítészetben

A megfelelő klimatikus viszonyok sokszor lehetővé teszik a máshol elképzelhetetlen építészi filozófiával megalkotott ornamentikát és funkciót. Az Arco Mais Portugál építészstúdió egy végtelenül leegyszerűsített filozófia alapján tervezte meg ezt a Szent Miguel szigeti házat.

Beton, üveg és egy csipetnyi kovácsoltvas művészet.

Lapos betonkeret és kétoldalt háromrétegű üvegfal. Forrás: curbed.com

Az épület zöldtetős, amely felülről egyben a megfelelő hőszigetelést is biztosítja. A fürdőszoba intimitásán túl a többi helyiség teljesen nyitott látványt nyújt a környezetre.

Fényes betonfelületek díszes kovácsoltvas ajtóval. Forrás: curbed.com

A nappali szoba érdekesen mutatja meg a teljes átláthatóságot és a modern minimalizmust. Ebbe a minimalizmusba robban bele a kovácsoltvas bejárati ajtó, amelyet építészeti szempontból többen vitatnak. Ha nem stílustörésként tekintünk rá, akkor a ház kiemelt dísze lehet.