Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

Eddigi legjobb évét zárta a Mapei Kft.

„Fennállásunk legmagasabb árbevételét értük el! Mindez a következetes vállalati stratégia mellett az építési piac növekedésének köszönhető. Bíztunk benne, hogy az ágazat korábbi mélypontja után növekedés várható 2017-ben, azt azonban senki sem gondolta, hogy ez a növekedés ilyen mértékű lesz” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. 27,8 százalékkal nőtt ugyanis a Mapei Kft. árbevétele 2017-ben, összforgalma elérte a 12,53 milliárd forintot. A vállalat szerint a növekedés a belföldi kereslet élénkülésének és a Magyarország politikai stabilitása miatt érkező külföldi beruházásoknak az eredménye. Az áfacsökkentés és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt kedvezően befolyásolták az építési kedvet. A Mapei Kft. országos kereskedőhálózatának visszajelzései alapján egyre jobban érezhető a CSOK kedvező hatása is.

 A vállalatvezető szerint 2017-ben tetőzött a szakemberhiány, ez szinte minden generálkivitelező, szakipari vállalkozó számára nehézségeket okozott. Meglepő fordulat volt, hogy sok generálkivitelező a szakemberhiányt külföldről – leginkább keletről – csapatostul behozott munkaerővel próbálta megoldani, mérsékelt sikerrel. A megnövekedett kereslet és a szakemberhiány felhajtotta a munkadíjakat, amelyek 30-40 százalékkal emelkedtek a múlt évben. A várakozások szerint a folyamat, ha lassabban is, de 2018-ban is folytatódik.

 Markovich Béla szerint az 5 százalékos áfa továbbra is kedvezően befolyásolhatja az építési kedvet, 2018-2019 a lakásépítések időszaka lesz. Ugyanakkor számolni kell a szakemberhiány, a magas építési költségek és az építőanyaghiány kedvezőtlen hatásaival. A vállalat optimizmusa továbbra is töretlen, tíz százalék körüli növekedésre számít 2018-ban. (Mapei)