Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

Szórád Tamás, Kovács János: Háromdimenziós tervezés az előregyártásban

A mai építőipari trendek sajátossága, hogy a költséghatékonyság növelése érdekében egyre komplexebb igények merülnek fel az épületszerkezetek tervezésénél. Az összetettebb részfeladatok hosszadalmasabb folyamattá növelik az épületek generáltervezését, ebben jelentősebb kihívás és kiemelt feladat az egyes szakági munkák összehangolása is. Mindezen elvárásokra megfelelő megoldást nyújt a BIM rendszerben való tervezés, amely elősegíti és átláthatóvá teszi a különböző szakágak közötti együttműködést, nagyban növelve a tervezők munkájának hatékonyságát.

A BIM rendszer – amelynek egyik legfontosabb része a 3D tervezés – tulajdonképpen egy épületinformációs modell, amely által a szakági munkarészek (építészet, gépészet, statika) 3D-s összerajzolásával a beruházó már a tervezés fázisában egyben láthatja az épületrészeket és a műszaki megoldásokat. Ezek rendkívül praktikus módon ütköztethetők egymással, így könnyebben kontrollálhatók az egymásra épülő folyamatok és még az építkezés megkezdése előtt lehetővé válik a költséghatékonyabb műszaki megoldások kialakítása. Mindezek jelentősége az előregyártott vasbeton szerkezetű épületek vonatkozásában is megmutatkozik.

Tervezést könnyítő funkciók, új perspektívák

A BIM rendszerben tervezett épületek vasbeton vázszerkezetéhez a Beton-Star Kft. a Nemetschek Allplan szoftvert alkalmazza, amelynek tervezési fázisai jól nyomon követhetővé és átláthatóvá teszik a munkát.

A modell elkészítése az első és legfontosabb lépés a tervezésben. A térbeli modellek külön fóliákon készülnek a tartószerkezetileg indokolt geometriai méretekkel és minden kiegészítő szerelvényt, áttörést, valamint csomóponti kialakítást tartalmaznak, melyeket így hatékonyan felhasználhatnak más szakági tervezők is.

A kiosztási tervek készítése során az egyes építőelemek szövegezéssel, továbbá pozíciószám vagy attribútum hozzárendelésével is konszignálhatók. Az adatok excel fájlba exportálhatók, amelyből pozícólista is lekérhető és elhelyezhető a tervlapokon.

A zsaluzáshoz szükséges gyártmánytervek a 3D-s modellből származtatott elem zsalunézetté való konvertálásával készülnek, ebből a keresztmetszetek és nézetek is egyszerűen lekérhetők.

A 3D-s vasalás segítséget nyújt abban, hogy elkerüljük az esetleges ütközéseket. Lehetőséget ad arra, hogy biztosítsuk a szerelvények, áttörések, csőátvezetések, valamint az acélszerelvényekhez hegesztett, lehorgonyzást biztosító befalazók elhelyezhetőségét az acél armatúrába, figyelembe véve, hogy megfelelő legyen a szerelvények és a betonacél között a beton bedolgozhatósága.

Egyszerűen legyűjthetők a változó keresztmetszetű betonelemek esetében a 3D-s vasalás során a változó magasságból eredő eltérő kengyelek egyes szárhosszai.  

A csomóponti tervek minden esetben a 3D-s modellből származtathatók.

A fenti megoldások összességéből előállítható egy látványterv, amely különböző perspektívából képes bemutatni az épületet, bármilyen metszet és nézetrajz lekérhető belőle, a modell változtatása esetén pedig automatikusan változnak az asszociatív metszetek és nézetek.

Megkönnyíti a kivitelezést a 3D-s tervezés

A témával foglalkozó ’Digitális Építőipar 2017’ című konferencián a Beton-Star Kft. által tervezett épületen keresztül mutattuk be, hogy ezek a folyamatok hogyan valósulnak meg a BIM rendszer alkalmazásával. Ezen csarnoképület több geometriai és tartószerkezeti jellegzetességgel bírt, továbbá a tervezés folyamán az épület geometriáját és szerelvényezettségét jelentősen befolyásoló műszaki változtatások történtek, amelyek lekövetését rendkívüli módon megkönnyítette a térbeli modellezés.

Az első kihívást az jelentette, hogy meglévő létesítményhez kellett építeni, a tervezés folyamán pedig a tűzgátló falrendszer került más pozícióba. Emellett a lábazati és homlokzati paneleken lévő nyílások pozíciója is változott, melyet a zsaluzási tervekre vonatkoztatva is folyamatosan le kellett követni.

A háromdimenziós tervezés előnye, hogy az ilyen változtatásokból eredő esetleges hibák, összeférhetetlenségek jól nyomon követhetők: úgynevezett ütközésvizsgálatok, szimulációk és elemzések végezhetők a különböző szakági tervek között.

Tapasztalatunk alapján a térbeli tervezés nagy mértékben csökkentette a kivitelezés során felmerülő problémák lehetőségét. Az elkészült modellek nemcsak látványosak és könnyen áttekinthetők, hanem egyben adatbázisok is, amelyek minden, az épülettel kapcsolatos információt tartalmaznak. Ezek az adatbázisok könnyedén módosíthatók és ezzel egy időben azok a rajz file-ok is változnak, melyeket a térbeli modellből származtatták. A térbeli modell az átadás után az üzemeltetéshez és a karbantartáshoz is hatékony segítséget nyújt, valamint az esetleges bővítés/átépítés esetén jó kiindulási alapot szolgáltat a további tervezés megkezdéséhez. Utóbbi esetben kifejezetten érdekes helyzet, amikor az egymáshoz építés vagy melléépítés segédszerelvényt, illetve bármilyen utólagosan elhelyezendő műszaki megoldást igényel. A BIM rendszerben tervezett épület kapcsolódási csomópontjainál a későbbiekben, akárcsak acél szerkezetű hozzáépítés esetén (pl.  előtető szerelvények, vagy konzolok számára), a 3D-s vasalási terv átláthatósága miatt könnyebben kijelölhetők az utólagos fúrási zónák.

Cégünk fontosnak tartja a BIM rendszerben való gondolkodásmódot, hiszen nagyban növeli a kommunikáció és az együttműködés hatékonyságát, ennek köszönhetően pedig a generáltervezők munkáját és vevőink döntéseit is segíteni tudjuk költséget és időt takarítva meg számukra.