Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

Hallgatói tervpályázat alapján fejleszthetik Szentlőrincen a közösségi közlekedést

Lezárult a Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar hallgatói tervpályázata: a nyertes pályázó tervei alapján fejlesztheti Szentlőrinc város közösségi közlekedését.

A pályázat elsődleges célja olyan buszmegállók tervezése volt, amelyek mind gazdasági, mind környezeti, társadalmi szempontból is fenntartható közösségi térként funkcionálhatnak. A tervek készítésének anyagfelhasználásánál szempont volt a Leier betonelemek felhasználása.

A szakmai bírálóbizottság a beérkező tervpályázatokat több szempont alapján értékelte: így például a felépítmény illeszkedése a városképbe, a kreatív építészeti megoldások mellett a funkcionalitás megőrzése, a fenntartható fejlődés és közösségi szempontok érvényesülése, valamint a gazdaságos megvalósíthatóság biztosítása. Az alapanyagokat tekintve a beton mint innovatív megközelítésben történő alkalmazását, míg a Leier építőanyagok fenntartható és kreatív beépítését pontozta a bizottság.

A pályázat abszolút győztese Ambrus Tibor, akinek a „Beton buszmegálló ötletterve” a bizottság megítélése szerint nemcsak a leginkább illeszkedik Szentlőrinc városképébe, de a beton és a Leier építőanyagok felhasználhatóságát is a legoptimálisabban valósította meg. Pályaműve mindazonáltal szem előtt tartja a buszmegálló megközelíthetőségét és funkcionalitását is. (LAFARGE)