Lapszámok

2017. augusztus XXV. évfolyam IV. szám

Dr. Gável Viktória: Az Európai Cement Kutatási Akadémia (ECRA) szemináriuma Bécsben

Az Európai Cement Kutatási Akadémia (ECRA) minden évben szemináriumokat és workshopokat rendez a szakemberek számára, melyek a cement- és betonipart érintő aktuális kérdésekkel foglalkoznak a kutatástól a műszaki szabályozáson át egészen a gyártástechnológiáig. Ezen továbbképzések gerincét általában a Német Cementgyárak Szövetségének munkája, ill. a kutatóintézetében folyó kutatások-fejlesztések eredményei adják. Természetesen mivel európai szintű szervezetről van szó, szoros szakmai kapcsolatokat építettek ki és tartanak fenn szerte az EU-ban, de azon kívül is. Így a szemináriumok és workshopok nem csak aktuálisak, de híven tükrözik is egy-egy témában a helyzetet az EU különböző országaiban.

Az ECRA 2017. június 21-22.-én Bécsben tartotta „Teljesítményalapú előírások cementre és betonra” című szemináriumát, melynek az Osztrák Cementipari Szövetség (VÖZ) adott otthont a Bécsi Műszaki Egyetem területén kialakított vadonatúj telephelyén. Az előadóterem rendelkezésre bocsátása mellett a VÖZ és kutatószervezete, a Smart Minerals a szeminárium szervezésében és lebonyolításában is szerepet vállalt.

Az első nap szakmai programját a Smart Minerals új, jól felszerelt laboratóriumainak bemutatása képezte. A kutatóintézet ugyanis nemcsak új épületbe költözött, hanem számos új berendezéssel is bővítették eszközparkjukat. Az egyes laboregységeket dr. Robert Christian Hula, dr. Helga Zeitlhofer és Gerald Maier mutatták be részletesen, ennek során a szakmai kérdések megvitatásának lehetősége is adott volt.

A szeminárium második napján került sor a szorosan a cement, ill. a beton teljesítőképességének témaköréhez kapcsolódó előadásokra, melyek a következők voltak:

• Teljesítményelvek az EN 206:2013 szabványban (előadó: dr. Christoph Müller, VDZ)
• Kulcsparaméterek és követelmények a tartóssági és teljesítménykoncepcióhoz (előadó: dr. Christoph Müller, VDZ)
• Esettanulmány: Egy, az alkáli-szilika reakcióképességre vonatkozó teljesítményvizsgálat kifejlesztése (előadó: dr. Christoph Müller, VDZ)
• Ausztriai tapasztalatok a teljesítménykoncepcióval kapcsolatban (előadó: dr. Stefan Krispel, Smart Minerals)
• Esettanulmány: Laboratóriumi fagyasztási-olvasztási vizsgálat és az eredmények gyakorlati alkalmazhatósága (előadó: dr. Sebastian Palm, VDZ)
• A beton tartósságának számszerű előrejelzése (előadó: dr. Sebastian Palm, VDZ)
• A tartósság és az ellenállóképesség osztályai (előadó: dr. Christoph Müller, VDZ)
 

A szeminárium valamennyi előadása igen magas szakmai színvonalat képviselt, melyeket a hallgatóság – a rendkívüli kánikula ellenére is – mindvégig kitüntető figyelemmel díjazott. A résztvevők szakmai tájékozottságát is dicséri az egyes előadások után felvetett kérdések sokasága. Emellett nagyon hasznos volt, hogy a szeminárium lehetőséget adott a résztvevőknek szakmai kapcsolataik bővítésére, az egymással folytatott tapasztalatcserére.