Lapszámok

2017. április XXV. évfolyam II. szám

Bakos Ferenc: Erős és tükörsima felület, gyorsan! Murexin FME 45 Express önterülő esztrich

A Murexin Kft. esztrichcsaládja az idei évtől egy új, cementbázisú esztrichhel, az FME 45 Express önterülő esztrichhel bővült.

Az FME 45 Express önterülő esztrich konzisztenciájának és szerkezetének köszönhetően teljesen vízszintessé (ön)terül, valamint tükörsimaságú felületet ad.

Az FME 45 Express önterülő esztrichet teherelosztó rétegként lehet alkalmazni kül- és beltérben, 10 mm- 45 mm közötti rétegvastagságban. Különösen a kisebb egyenetlenségek kiegyenlítéséhez, nyersfödémhez, illetve nagy formátumú lapok kiegyenlítéséhez használható, max. 3%-os lejtést adó felületre. Az önterülő esztrich konzisztenciája a lejtést adó felületeknél lehet állékony, vízszintes felületeknél pedig folyós állagú, mint egy aljzatkiegyenlítő.

Az esztétikus megjelenés érdekében a felső réteget az átkeményedés után reakciógyanta bevonatokkal érdemes ellátni. Az önterülő esztrich önmagában is használható egy felületi impregnálást követően, amelynek hatására egy kiváló felület érhető el. Az önterülő cementesztrich hideg- és melegburkolatokkal is ellátható.

Az FME 45 Express önterülő esztrich feszültségszegény, kisebb zsugorodással rendelkezik, mint a normál esztrichek. Az optimális víz-cement tényező használatánál az anyag nem zsugorodik, és nem keletkeznek repedések. Extra magas kezdeti szilárdsággal rendelkezik – 24 óra után >45 N/mm2 , EN 13813 szerint CT-C70-F10.

Az alapfelületet mechanikai eljárásokkal elő kell készíteni, ezután szükséges a megfelelő alapozó használata.

Az anyagot a megadott keverési arányban/adagolásban kell bekeverni, illetve hozzáadni. Részmennyiségek esetén egy mérleg vagy egy mérővödör használata ajánlott. 

A frissen bekevert anyagot a kívánt rétegvastagságban (max. 45 mm), egy munkamenetben kell a megfelelően előkészített alapfelületre önteni és egyenletesen elteríteni. A kb. 30-45 percnyi bedolgozási idő sokkal rövidebb, mint bármely más aljzatnál, az anyag bedolgozása bedolgozókerettel vagy esztrich seprűvel történik. Az FME 45 Express önterülő esztrich pumpálható és rákelezhető is. A friss habarcsot védeni kell a túl gyors kiszáradástól.

• Anyagszükséglet: kb. 2 kg/m2 /mm
• Rétegvastagság: 10 mm-45 mm
• Feldolgozási idő: kb. 30-45 perc
• Járható: kb. 6 óra után
• Burkolható: kb. 72 óra után
• Nyomószilárdság: kb. 45 N/mm2 (24 óra után) és kb. 75 N/mm2 (48 óra után)