Lapszámok

2016. október XXIV. évfolyam VII. szám

Jubilált a Királyegyházi Cementgyár

Nagyszabású ünnepséggel, ügyfeleivel és partnereivel közösen köszöntötte fennállásának ötödik évfordulóját a Királyegyházi Cementgyár 2016. szeptember 15-én. Öt évvel ezelőtt gördült ki az első cementszállítmány a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárából. 2011 óta az akkor 72 milliárd forintba kerülő üzem mára a hazai építőanyag-piac meghatározó szereplőjévé vált.

2011. szeptember 15-én avatták fel Európa egyik legmodernebb és megjelenésében egyik legimpozánsabb gyárát, a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárát. Napra pontosan 5 évvel később a Voisingers kórus színvonalas műsorával indult a LafargeHolcim magyarországi gyárának jubileumi ünnepsége. Az eseményen a LafargeHolcim Közép-Európa Kelet Klasztere és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetősége köszöntötte a hivatalos személyeket és a helyi közösségek számos képviselőjét, akik szép számban megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. „A Királyegyházi Cementgyár egy újabb mérföldkőhöz érkezett a mai napon. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy meghatározó szerepet töltsünk be az innovatív építőipari megoldások fejlesztésében és abban, hogy megtartsuk kiemelkedő szerepünket a magyarországi építőanyag-iparban. Ennek szellemében további beruházást tervezünk Királyegyházán több mint 1,2 milliárd forint értékben annak érdekében, hogy optimalizáljuk termelésünket és tovább fokozzuk a környezetkímélő megoldások alkalmazását” - mondta el a jubileumi ünnepségen Duclaux Antoine, a LafargeHolcim Közép-Európa Kelet vezérigazgatója.

A jubileumi megemlékezés lehetőséget teremtett arra, hogy a hazai építőanyag-ipari piac jelentős szereplője együttműködő partnereivel közösen tekintse végig az együtt elért sikereket és eredményeket. Európa egyik legmodernebb, és megjelenésében egyik legimpozánsabb gyára 2011-es indulása óta a magyar építőanyag-piac meghatározó szereplőjévé vált, több mint 11 milliárd forintos árbevételével pedig Baranya megye egyik legnagyobb vállalkozása. Az ötéves Királyegyházi Cementgyár sikeréhez számos fejlesztés is hozzájárult. 2014-ben adták át azt a közel 700 millió forintból megépült másodlagos tüzelőanyag tárolót és feladószerkezetet, ami a versenyképesebb működés mellett szem előtt tartja a környezetvédelmi szempontokat is. Ez a beruházás a már alacsony kibocsátási értékeknél is kedvezőbbeket hozott, és lehetővé tette a fosszilis tüzelőanyagok nagyarányú helyettesítését alternatív tüzelőanyagokkal. 2015-ben bevezették az ISO 9001 és 14001 minőségirányítási rendszereket, melyek biztosítják a magasan standardizált építési projektekben való közreműködést is.

Pereira da Silva João Paulo, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. országképviselője és Duclaux Antoine, a LafargeHolcim Közép-Európa Kelet vezérigazgatója köszöntötték a vendégeket az ötéves jubileum alkalmából.

A gyár fejlődésében kiemelkedő jelentőségű volt a tavalyi év, a LafargeHolcim Csoport létrejötte. A cementipar két óriásának egyesülése számos kihívással járt, de egyben soha vissza nem térő lehetőséget teremtett a LAFARGE Cement Magyarország Kft. számára is. Az új LafargeHolcim Csoportban rejlő szakmai potenciál vitathatatlanul értékteremtő tényező, amelyre a Királyegyházi Cementgyár is támaszkodhat. Az egyesülés hozta egyik első helyi változás az Európai Üzleti Modell bevezetése a LAFARGE Cement Magyarország Kft.-nél, amely egy új integrált vállalatirányítási rendszerre épül, és lehetővé teszi a korszerű, maximálisan ügyfélközpontú szemléletmódot és a szolgáltatások fejlesztését.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. 2011 óta változatlanul 130 munkavállalót foglalkoztat, különös gondot fordítva képzésükre és a munkahelyi biztonságra, amelyben a gyár munkavállalói nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően teljesítenek. Rendkívül büszkék rá, hogy a 2011-es induláskor állományban levő munkavállalók közül 67- en mai napig elkötelezett tagjai a csapatnak. Az ötéves törzsgárda-tagok kitartó és magas színvonalú szakmai munkáját jubileumi ünnepségek keretében a Királyegyházi Cementgyár emlékplakettel és jutalommal is elismerte. Munkavállalói mellett a cementgyár alvállalkozóin keresztül mintegy 300 főnek biztosít közvetett módon munkalehetőséget. Alvállalkozói és beszállítói kiválasztása során kiemelt figyelmet fordít a magyar vállalkozások, lehetőség szerint a működési környezetében található vállalkozások előnyben részesítésére.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. munkavállalói időkapszulában üzentek a jövőnek.

A helyi közösségekkel is kiváló kapcsolatot ápol. Kezdeményezéseiket kiemelten támogatja és példaértékű az önkéntesprogramja. Ezek egyike a jubileumi programok során már második alkalommal, 2016. szeptember 16-án megrendezett Együtt Gyermekeinkért – Szentlőrinc – Királyegyháza jótékonysági futóverseny. A versenyen két távon (3 km és 11 km) összesen csaknem 340 sportkedvelőt mozgattak meg, a nevezési díjakból befolyt összeget a szervezésben közreműködő két település iskoláinak javára, sportszerek vásárlására fordítják majd. A közösségek széles körére gondolva az ötéves jubileumi ünnepségek keretében a Királyegyházi Cementgyár nyílt nappal is várta az érdeklődőket, akik megismerhették a cementgyártás folyamatát és feltehették kérdéseiket a cementgyár szakembereinek.

A LafargeHolcim partnereinek kézlenyomatát betonba foglalva őrzik.

A jubileumi évforduló emlékére a LafargeHolcim együttműködő partnerei maradandó, ténylegesen kézzelfogható nyomot hagyhattak a Királyegyházi Cementgyárban. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának oktatója és hallgatói közreműködésével elkészültek a meghívottak beton kézlenyomatai, melyek a későbbiekben dedikált helyet kapnak a Királyegyházi Cementgyárban.

A Királyegyházi Cementgyár számos szakmai díj tulajdonosa.

• Építőipari Nívódíjban (2012) részesült különleges építészeti megoldásaiért.
• A helyi közösségekért tett erőfeszítéseit CSR Hungary Díjjal (2013) ismerték el.
• Vasúti megoldásait nemzetközi Árufuvarozási Depó Díjra (2013) tartották érdemesnek.
• A másodlagos tüzelőanyag beruházásért és környezetvédelmi törekvéseiért a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Környezetvédelmi Díját (2014) adományozták.
 

A Királyegyházi Cementgyár ötéves jubileumi ünnepségén fontos szerepet játszottak a Pécsi Tudományegyetemmel közösen megvalósított betondesign tervpályázat díjnyertes pályamunkái is. A meghívott vendégek a jubileumi ünnepség helyszínén készített fényképeiket a Szűcs Viktória által tervezett, és a művészeti kar hallgatói által megalkotott beton képkeretekben vihették magukkal. A munkavállalók számára pedig a Savanyú Judit tervezésében készült beton hűtőmágnesek állítanak örök emléket az ötödik évfordulónak.