Lapszámok

2016. június XXIV. évfolyam V. szám

Hallgatói beton design tervpályázat

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Kerámia Tanszéke közös ötletpályázatot hirdetett a Királyegyházi Cementgyár fennállásának 5. évfordulója alkalmából. A kiírók célja az együtt gondolkodás megvalósítása volt beton design témakörben, valamint a legkiemelkedőbb teljesítményű hallgatók elismerése. A pályázatot 2016-ban első alkalommal írták ki.

A Királyegyházi Cementgyár gyárlátogatás keretében is biztosította a hallgatóknak az anyagismereti tudás bővítését.

A pályázatra a PTE Művészeti Karának kerámia szakos hallgatói olyan betonból készült ajándéktárgyakkal, design termékekkel nevezhettek, amelyek kapcsolódnak a cementgyár jubileumi évéhez. Az együttműködés alapja a Királyegyházi Cementgyár betonnépszerűsítő törekvése és szakmai tapasztalata, valamint a művészeti kar szilikátokkal – úgymint üveg, kerámia, porcelán és beton – foglalkozó kurzusainak azon igénye, hogy támogatást nyerjen a betonnal való kísérletezés.

„Az április végéig meghirdetett felhívásra szép számban érkeztek pályázatok, volt olyan hallgató, aki több munkát is beadott. Öröm volt látni, hogy megmozgatta a fiatalok fantáziáját ez a feladat, ahol a betonban mint alapanyagban rejlő kihívást egyesíteniük kellett a tervpályázat apropóját jelentő jubileumi évvel. Úgy gondolom, hogy a pályamunkák azt igazolták, a beton designban látnak fantáziát a fiatal képzőművészek. Mi magunk is így vagyunk ezzel, több betonra épülő alkotóprojektbe volt lehetőségünk betekintést nyerni – egyre több művész dolgozik már betonnal is. Arra biztattuk a hallgatókat, hogy bátran próbálják ki magukat ezen a területen, és próbálják ki ezt a sokoldalú anyagot is. Az eredmények azt igazolják, hogy megérte – bízunk abban, hogy maguk a pályázók is megerősítést nyertek ebben” – foglalta össze a projektet Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetője.

Savanyú Judit 2. helyezést ért el a tervezett hűtőmágnessel

Az ünnepélyes eredményhirdetésére 2016. május 25-én került sor a művészeti karon. A 160.000 Ft összdíjazású pályázat nyerteseinek az elismeréseket a pályamunkák elbírálását végző szakmai bizottság adta át: Fusz György, a PTE MK tudományos dékánhelyettese, Nagy Márta és Budán Miklós a Kar oktatói, valamint Zadravecz Zsófia és Hoffmann Tamás, a Királyegyházi Cementgyár vezetőségének tagjai.

A pályázaton megosztott első helyezést ért el Szűcs Viktória beton fényképkeretével, valamint Fülöp György ceruza- és névjegykártyatartójával. Második helyen Savanyú Judit végzett, aki hűtőmágnest készített, a harmadik helyezett pedig Szenes Ádám lett betonból készült kulcstartójával. A zsűrizés során a szakmai, esztétikai szempontok mellett egyaránt a bírálat tárgyát képezte a praktikum és a sorozatgyártásra való alkalmasság. A pályamunkák megtekinthetők lesznek a PTE Művészeti Kar állandó kiállításain, a nyertes alkotások pedig nagyobb példányszámban is elkészülnek majd.

Ünnepélyes díjátadó a PTE Művészeti Karán

A beton a víz után a második leggyakrabban használt alapanyag a világon. Sokoldalúságát figyelembe véve jelenleg a legtöbb célra felhasználható termék – ez képezi alapját a Pécsi Tudományegyetem és a Királyegyházi Cementgyár együttműködésének, amelynek a tavalyi Beton arcai 2.0 kiállítás után a most lezárult pályázat volt a következő állomása. A részt vevő felek hisznek abban, hogy ez az anyag a fenntartható fejlődés szempontrendszerét tekintve innovatív és megújulásra képes, miközben évszázados hagyománya van.