Lapszámok

2022. augusztus XXX. évfolyam IV. szám

Először kapott kiemelkedő zöld minősítést logisztikai csarnok Magyarországon

A CTP Magyarország legújabb beruházása, a CTPark Vecsés kapta meg hazánkban és a közép-kelet-európai régióban is elsőként a nemzetközi zöld épületminősítés, a BREEAM legmagasabb „Outstanding” fokozatát.

Az ingatlanpiac legnépszerűbb és legismertebb nemzetközi, szabványosított minősítési rendszere a BREEAM, a 9 kategóriát felölelő fenntarthatósági szempontrendszer – egészség és jóllét, energiahasználat, szállítás, vízhasználat, felhasznált anyagok, hulladékkezelés, földhasználat és ökológia, szennyezés – alapján a CTPark Vecsés 88,2%-os összesített eredményével szerezte meg a hétfokozatú skálán legmagasabbnak számító fokozatot. A minősítés többek között olyan innovatív, hatékony és környezettudatos megoldásoknak köszönhető, mint a víztakarékos berendezések, az akadálymentesített földszinti területek vagy a temperált logisztikai csarnokok.

A magyarországi beruházások során az elmúlt két év tendenciája egyértelműen azt mutatja, hogy a piaci szereplők tudatosabban odafigyelnek a fenntarthatóságra, ezen belül is elsősorban az energiahatékony üzemeltetésre, a hulladékkezelésre és a környezeti terhelés csökkentésére. A minősített épületek számát tekintve hazánkban a BREEAM rendszer szerint minősített épületekből van a legtöbb, ezt követi a LEED zöldépületértékelő rendszere. A piac legújabb és egyben legkomplexebb minősítő rendszere a DGNB, amelyből ugyan még csak néhány esetben, de már itthon is történtek sikeres minősítések. A WELL minősítés kifejezetten az egészséges belső terek kialakítására és értékelésére helyezi a hangsúlyt, míg az Access4you az épületek akadálymentességét tanúsítja.

(forrás, fotó: CTP Hungary)