Lapszámok

2016. augusztus XXIV. évfolyam VI. szám

Köszöntő

Építőmérnöki diplomám megszerzésével elkötelezettségem egyértelművé vált az építőmérnökség és a betontudomány iránt. Bizonyára nehezen hiszik el, hogy édesapám, Dr. Balázs György professor emeritus, a műszaki tudományok doktora sohasem beszélt rá, hogy mérnök legyek, csupán lelkesen megmutatta nekem, hogy mit jelent az. Kevesen tudják, hogy már hallgató koromban én készítettem az Építőanyagok és kémia tankönyv összes ábráját, és segédkeztem a szerkesztésében. Diplomám megszerzése után kezdetben a BME Vasbetonszerkezetek Tanszékén dolgoztam, majd 1999. júl. 1-jével kaptam a BME Építőmérnöki Kar dékánjának felkérésével tanszékvezetői megbízást, akkori nevén Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, most Építőanyagok és Magasépítés Tanszékre.

Hazai és nemzetközi szerepvállalásommal én is igyekszem őszintén elősegíteni az eredményes betonkutatást és a beton sikeres alkalmazását. Ehhez természetesen esetemben is társul a beton elfogadottságának további fokozása.

A közelmúlt egyik legfontosabb feladata volt az európai betonszabvány MSZ EN 206:2014 magyarországi alkalmazási dokumentumának elkészítése. Másfél év munkát követően 2016. április 1-jével jelent meg MSZ 4798:2016 számmal, ami magában foglalja az európai szabvány törzsszövegét (álló betűkkel) és a hazai alkalmazási feltételeket (dőlt betűkkel).

Számos, betonnal foglalkozó nemzetközi szervezetben is igyekeztem képviselni Magyarországot (főként fib és RILEM). Ezek legnagyobb sikerének tekinthetjük, hogy a Nemzetközi Betonszövetség (fib) kongreszszusa a fib elnökévé választott 2011-2012-re. Ezt megelőzően alelnöki, majd leköszönő elnöki feladatokat kellett ellátnom előtte és utána is 2-2 évig. A fib világszervezet, aminek 5 kontinens 43 országából vannak tagországai. Külön öröm volt számomra, hogy a nemzetközi szervezet elnökévé választásomban az összes magyar mérnök sikerét és elismerését láttam.

Mi lehet az én feladatom a közeljövőben?

A betonnal kapcsolatos újabb kihívások megválaszolása, aminek hosszú sorát tudjuk adni a teherbírási és a használhatósági határállapotok klasszikus felvetésein túlmenően is, mint például tartósság, használati élettartam, élettartam hosszabbítás, élettartamra való tervezés, száz évnél hosszabb tervezési élettartam lehetőségének elérhetősége, anyagtani leromlási folyamatok pontosabb megismerése, rehabilitáció és rekonstrukció anyagai és lehetőségei, újrahasznosítás, a fenntartható fejlődés definiálása és lehetőségei, minőségbiztosítás, új anyagok és anyagtulajdonságok kifejlesztése, stb.

Mindezekhez előre is köszönöm a kollégák együttműködését.

Mit adhatunk Édesapámmal közösen útravalóul a betonosoknak?

Megtartani a hitet abban, hogy átgondolt, kitartó munkával és közös erőfeszítésekkel lehetővé tudjuk tenni a betonszerkezetek – beleértve a vasbeton és feszített vasbeton szerkezeteket – sikeres alkalmazását mindannyiunk örömére, attól függetlenül, hogy anyaggyártóként, tervezőként, kivitelezőként, minőségellenőrként vagy oktatóként-kutatóként veszünk részt a folyamatban.

Dr. Balázs L. György
tanszékvezető egyetemi tanár
BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék a Nemzetközi Betonszövetség (fib) tiszteletbeli elnöke
 

Dr. Balázs György emléktábla avatójáról a 12. oldalon olvashatnak beszámolót.