Lapszámok

2015. november-december XXIII. évf. 11-12. szám

Új, kombinált kivirágzás csökkentő és tömörítést segítő adalékszer

A hűvös, nyirkos környezetben gyártott betonáruk felületén gyakran órákon belül megjelennek az első kivirágzások, amelyek erősen rontják az esztétikai hatást. Az MC-Bauchemie földnedves betonokhoz kifejlesztett, kombinált hatású Murasan Hydrotech 884 adalékszere jelentősen mérsékli a kivirágzásokat a kritikus környezeti körülmények között előállított beton termékek felületén.

1. kép Antracitszürke beton burkolókövek Alul egy Murasan Hydrotech 884 hozzáadása nélkül készült burkolókô látható, amelyen egy nap elteltével erôs kivirágzások jelentek meg. A középsô burkolókô betonjához 0,3% Murasan Hydrotech 884 terméket adagoltak. Itt nem látszanak kivirágzások és jó a színmélység. A felsô betonkô 0,4% Murasan Hydrotech 884-et tartalmaz és egyértelmûen a legjobb eredményeket mutatja. Fotó: MC-Bauchemie

A Murasan Hydrotech 884 egy kloridot nem tartalmazó, többfunkciós adalékszer, amelyet minőségi betontermékek, például színes betonáruk, beton térkövek, szegélykövek, gyalogút-burkolólapok vagy U-alakú betonelemek gépi előállításához fejlesztett ki az MC. Kifejezetten a korai kivirágzások mérséklésére szolgál, amellyel biztosítható, illetve megőrizhető a ragyogó színhatás színes betonáruk esetén. A termék kémiai-fizikai hatásmechanizmusa a cementpép diszpergálásán alapul. A gyártási folyamat során így egy fajta kenőhatás alakul ki az acél öntőforma és a beton között, aminek eredményeként javul a felületzárás, és vele együtt a termékek minősége.

Murasan Hydrotech 884 hozzáadásával nemcsak a kivirágzások csökkenthetők, de a tömörítés is optimálisan megoldható. Így javul a szilárdság, a vízzáró hatás, valamint a faggyal és olvasztószerekkel szembeni ellenállás. Rendszerint a beton is kevésbé tapad meg a nyomó- és formázóelemeken, betéteken, aminek köszönhetően csökkenthető a gépek kopása.