Lapszámok

2020. december XXVIII. évfolyam VI. szám

Építőalapanyag-gyártás CO2 - semlegességi célokkal

A zöldépítkezés megvalósítása terén újabb mérföldkőhöz érkezett globális szinten a LafargeHolcim Cégcsoport. Emellett helyi szinten is tovább erősíti fenntarthatósági ambícióit a LAFARGE. Az urbanizációnak mint globális kihívásnak köszönhetően az épített környezet egyre nagyobb teret nyer. Ennek eredményeként mára az épített környezet fenntartásához és alakításához minden évben a világon a földből kinyert anyagok közel 50%-át használjuk fel. Az épületek és az építkezések együttesen a világ összes karbonkibocsátásának közel 40%-át teszik ki (beleértve az üzemelési kibocsátást is), amelynek mintegy 5%-áért felel a globális cementipar.

Annak érdekében, hogy a Föld mind az emberiség, mind a természeti erőforrások, a környezetünk számára egy élhetőbb hely legyen a jövőben is, az építőiparon belül globális szintű összefogások, törekvések jönnek létre. A LafargeHolcim Cégcsoport is aktív résztvevője ennek: nemrég írt alá egy a Net Zero Pledge fantázianévvel ellátott úgynevezett szénsemlegességi megállapodást, amely tudományos számításokon alapuló célkitűzéseket tartalmaz. A cégcsoport vállalása az, hogy az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó fajlagos CO2-kibocsátását a 2018-as évhez képest további 20%-kal csökkentse 2030-ra – ami az 1990-es évekhez képest több mint 40 százalékos javulást jelent. A cementgyártást illetően ez 475 kg nettó CO2-kibocsátást feltételez egy tonna cementtermékre vetítve.

A vállalat zöldépítkezés iránti elköteleződését jelzi az is, hogy a K+F tevékenységének több mint 50%-át olyan projektek teszik ki, amelyek a fenntartható, környezetkímélő termékek, szolgáltatások fejlesztését célozzák. Ennek eredményeként vezette be a már világszerte több régióban is elérhető EcoPact zöldbetont, amely a CO2-semleges építkezés megvalósulásához járul hozzá. Egy másik új terméke az építkezések körkörösségének megvalósítását célozza. Ez a Susteno zöldcement, amely mintegy 19%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékot tartalmaz. A vállalat a zöld infrastrukturális innovációk területén is élen járó megoldásokban gondolkodik, csakúgy, mint a 3D betonnyomtatás. Ennek segítségével például már nagyobb szélturbinákat épített, amelyek mintegy 25%-kal több megújuló energia előállítását teszik lehetővé alacsonyabb költségek mellett.

A globális célkitűzésekhez csatlakozva a LAFARGE Cement Magyarország Kft. is teljes mértékben elkötelezett a fenntartható, körkörös gazdaság minél nagyobb arányú megvalósítása mellett. „A LAFARGE-nál büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak a helyi hulladékkezelésre tudunk hatékony megoldást kínálni, de a cementgyártás fajlagos CO2-kibocsátását is folyamatosan tudjuk csökkenteni” – számol be a vállalat környezetvédelmi törekvéseiről Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A LAFARGE a helyi hulladékkezelési probléma megoldása és az emissziós érték csökkentése érdekében előbb 2014-ben, majd a 2019-es évben valósított meg beruházást. A beruházások eredményeként a hagyományos, fosszilis tüzelőanyag akár 90%-át képes lesz a vállalat alternatív tüzelőanyagokkal helyettesíteni. Az együttesen közel 3 milliárd összértékű fejlesztések mára lehetővé tették azt, hogy a 2011-es induláshoz képest a vállalat több mint 25%- kal csökkentette a Királyegyházi Cementgyár fajlagos CO2-kibocsátását.

A termékfejlesztés területén is megfigyelhető a környezetkímélő szemléletmód. A jelenlegi termékportfólióban három olyan terméket is kínál a gyár, amely a fenti célcsoport által 2030-ra megfogalmazott CO2-célnak a gyártása során már most megfelel a fajlagos kibocsátás tekintetében. Az idei évben előkészítő fázisban van a külön őrlési technológia beruházása, amely további lehetőségeket biztosíthat ezen a területen. A vállalat célkitűzése, hogy a 2030-as évre (a 2011-es bázishoz viszonyítva) több mint 30%-kal csökkentse az 1 tonna cementre vetített CO2-kibocsátását.

Környezetvédelmi célkitűzései terén újabb mérföldkőhöz érkezett a Királyegyházi Cementgyár: Hoffmann Tamás ügyvezető igazgatót választották meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnökének, valamint a Fejlesztési Bizottság elnökének. „Az új szerepkörökkel küldetésemnek tekintem a megye vállalatainak szinergiája révén a minél hatékonyabb körforgásos gazdaság megvalósítását Baranya megyében, és ezáltal is jobb, egészségesebb városokat létrehozni az utókor számára” – fogalmaz Hoffmann Tamás.