Lapszámok

2020. június XXVIII. évfolyam III. szám

Marxreiter Adrienne: A Hotel Vision Budapest egyedi finombeton kerti elemei

A 2020-as év látványos Duna-parti beruházása a Hotel Vision Budapest. Az egykori Független Kisgazdapárt-székház felújítását és átalakítását a Market Építő Zrt. végezte. A műemléki védettségű épületet részleges bontással és átépítéssel, valamint bővítéssel egy négycsillagos minősítésű belvárosi szállodává alakították át. A főbejárat és lakosztályok a Gellért-hegyre néznek, összesen száz szoba várja majd a vendégeket. Ezen felül egy kétszáz fős konferenciaterem, egy tapas jellegű étterem, valamint egy kisebb wellness központ is helyet kap a szecessziós épületben.

Az üvegátriumos lobbi és a középen található belső kert igazán egyedivé teszi a lépcsőházat.

A tervezők által megálmodott Víz Kertje egy díszmedencéből és kerti csobogókból épült meg. A kert nemcsak a lobbiból, hanem a szobákból is kiválóan látszik. A modern stílusú belső kialakítás lehetővé tette az újszerű anyagok használatát. Így kerültek kiírásra finombetonból a kertet díszítő hasábok, lépőkövek és csobogók. A burkolatok háromszög formája követi az épület belső homlokzatának kiosztását.

A luxusszálloda belső kertjébe kerülő egyedi finombeton kerti elemeket az SW Umwelttechnik Magyarország készítette. A kiírásban szereplő szín és ennek az összes elemen való színazonosságának biztosítására kiemelt figyelmet kellett fordítani az egész projekt során. A különböző, 25-150 cm magas hasábokat állított állapotban gyártottuk le, különös figyelmet szentelve a felületek homogenitására. Hasonlóan más egyedi, magas esztétikai igényű munkákhoz, itt is először egy mintadarab készült, a végső megjelenés pontosítása végett. Csak a minta tervezői és megrendelői jóváhagyása után kerülhetett sor a gyártásra.

A technológiát tekintve manufakturális jelleggel, speciális betonkeverékből készültek az elemek. Az alapanyag, felületkezelés, a technológia és természetesen az emberi tényezők is mind-mind befolyásolják a felületi megjelenést.

Az elemek gyártásához egy fehércement kötőanyagú, szálerősítésű, nagyszilárdságú betonkeveréket használtunk fel. A cement mellett sok hidraulikus és puccolános kiegészítőanyagot tartalmaz a keverék, ami miatt gyakran „kerámiabetonnak” is nevezik. Ezek utószilárdulási tulajdonságai miatt kiemelt figyelmet kellett fordítani a kitárolásra és utókezelésre is. Az adott gyáregységben gyártott szerkezeti elemek megszokott gyártásától eltérően a designbeton-termékek zárt és temperált térben készültek.

A sablonokat is az egyedi igényeknek megfelelő, könnyen kizsaluzható, maximális felületi minőséget nyújtó anyagból gyártottuk le.

A szállítás is rendkívüli körültekintést igényelt. Az elemeket egyedileg csomagoltuk, ezzel is védve azokat a szállításból adódó esetleges sérülésektől.

Az innovációs megoldásokat mindig kiemelten kezelte az SW Umwelttechnik Magyarország Kft. A piaci igényeket figyelembe véve kezdtünk bele a finom- és dekorbeton irányú fejlesztésekbe, mert egyre több megkeresés érkezik be hozzánk burkolatok, utcabútorok, kerti elemek és designtárgyak készítésére is.

Célunk az, hogy a csarnoképítési vázszerkezeti elemek, illetve a különböző üzletágakhoz tartozó sorozattermékek mellett olyan esztétikai és műszaki értékeket hordozó egyedi elemeket állítsunk elő, amelyek mind megjelenésben, mind pedig minőségben az SW Umwelttechnik 110 éves fennállásához méltó, és akár sorozatgyártás keretében minden kedves ügyfelünk számára elérhetővé válik.

(fotó: Marxreiter Adrienne)