Lapszámok

2020. június XXVIII. évfolyam III. szám

32 tehergépkocsival végezték a próbaterhelést az új komáromi Duna-hídon

Rendben lezajlott a statikus próbaterhelés az új komáromi Duna-hídnál. Az adatok kiértékelése még néhány hetet igénybe vesz. A híd építése a végéhez közeledik, már csak a befejező munkálatok vannak hátra.

A próbaterhelés során statikus és dinamikus terhelést végeztek, a hídszerkezet különböző részein, elemein mérték az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat, az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket (pl. a főtartó lehajlását, jelen esetben pedig még a piloncsúcs elmozdulását is). Az új komáromi Duna-híd esetében a statikus próbaterhelést 32, egyenként 31,6 tonna súlyú tehergépkocsival végezték, öszszesen 16 teherállás kombinációban.

A híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik. A szigetelés és az aszfaltburkolat is elkészült, a magyar oldali csatlakozó útból még hátra van egy kb. 25 méter hosszú szakasz befejezése.

A beruházással kapcsolatban Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „Az idén elkészülő új Duna-híd közel 100 kilométeren hiányzó teherforgalmi átkelési lehetőséget teremt, miközben tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát.

(forrás és fotó: nif.hu)