Lapszámok

2019. december XXVII. évfolyam VI. szám

Okospláza épül Újbudán

2018-ban kezdődött az Etele Plaza építése Újbudán, amely a főváros egyik legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja lesz.

Kedvező csomóponti elhelyezkedésének köszönhetően várhatóan naponta mintegy 40 ezer vásárló érkezik a bevásárlóközpontba, mely 180 üzletnek biztosít majd helyet. A 22 ezer m2 alapterületű és bruttó 137 ezer m2 összterületű épület a tervek szerint P2 és P1 – 1 300 férőhelyes – mélygarázsszintekből, egy földszintből, egy magasföldszintből és további 5 emeletből áll majd.

A tervezők olyan „okos” funkciókkal látták el a komplexumot, mint például az épületen belül található ledfal, amely folyamatos tájékoztatást fog nyújtani a vásárlóknak, vagy a fejlett navigációs és helymeghatározó rendszer, amely az üres helyek feltüntetésével a parkolásban segíti majd őket. Ezen túlmenően a tervezők környezettudatos megoldásokra is gondoltak: ilyen a hőszivattyús légkezelő technológia, az épület természetes átszellőztetésének lehetősége vagy az árnyékolórendszerrel ellátott üvegtető.

A projekt egyik beszállítója a Duna-Dráva Cement Kft. partnere, a Molnárbeton Kft., amely az eddigi munkálatokhoz 25-27 ezer m3 betont biztosított, mintegy 9 ezer tonna CEM II/B-S 42,5 N minőségű DDC cement felhasználásával.

A beruházás befejezése 2020. első félévében várható.

Fotó: Bernát Benjámin