Lapszámok

2019. december XXVII. évfolyam VI. szám

A „jövő cementgyára" - A LAFARGE és az Ipar 4.0

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. fenntartható cementgyártási technológiákkal és a leghatékonyabb üzleti modellel válaszol az új kor kihívásaira.

Napjainkban a negyedik ipari forradalom jeleit, azaz a technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását tapasztalhatjuk. A csúcstechnológiai innovációk az ipar, azon belül is a gyártási módszerek alapvető megváltozását idézték elő. A LafargeHolcim Csoport az innovatív technológiákra válaszolva egy új projektet indított el cégcsoporton belül a „Jövő cementgyárai” néven. A projekt célja, hogy az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiákat minél nagyobb arányban integrálja a különböző folyamataiba, az egyes szakterületek munkájába.

A cementgyártás átalakítása a LafargeHolcim Csoport hosszú távú digitális stratégiájának egyik fókuszpontja. Ennek eredményeként a hagyományos cementgyárakhoz képest akár 20 százalékkal is növelhető lesz a gyárak működési hatékonysága. Végső soron az Ipar 4.0-s innovációk bevezetésével egy digitális, körkörös és összekapcsolt üzemek egysége valósítható meg. Ezek az új, digitális technológiák utat nyitnak az anyagok, termékek és az ügyfelek közötti leghatékonyabb folyamat kialakításához.

A 2011-ben átadott Királyegyházi Cementgyár az akkor elérhető legjobb technológia és berendezések beépítésével épült. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. élen jár mind a technológiai innovációk, mind az automatizált ipari folyamatok terén. A mészkő kitermelésétől kezdve a cementgyártáson át az ügyfelek kiszolgálásáig minden folyamatban kulcsfontosságú a digitalizáció megjelenése.

A LAFARGE a stabil és egyenletes cementminőség biztosítása érdekében komplex minőségellenőrző rendszert alkalmaz, amelyben már a robottechnológia is szerepet kap. A minták vételezése, továbbítása (úgynevezett csőpostán keresztül) és ellenőrzése, kiértékelése számos esetben már gépek, szoftverek segítségével történik.

A cement termelésének tervezéséhez, a folyamatok optimalizálása érdekében több digitális megoldást, elemző rendszert is alkalmaz a Királyegyházi Cementgyár. A jövőbeli technológiák között hangsúlyos szerepet kap az előrejelző műveletek bevezetése, amelyek majd valós időben észlelhetik a rendellenes körülményeket, csökkentve ezzel a karbantartási és energiaköltségeket. Mindez mellett olyan gyártást segítő berendezéseket alkalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy szinte emberi beavatkozás nélkül legyen megvalósítható a cementgyártás. Ide sorolhatók például az alapanyagok mérésére szolgáló mérlegek, a nyers-, illetve cementmalmok, a kemencében történő égetés folyamata, a végtermék zsákokba, illetve kamionokba, vasúti cement-siló kocsikba történő kitárolása. A cementgyártás során alkalmazott alternatív tüzelőanyagok gyáron belüli mozgatásához is gépi erőt (munkagépeket, zárt rendszerű futószalagot) alkalmaznak.

A teljesen automatizált termelési folyamat mellett az ügyfelek kiszolgálása és az irodai adminisztratív tevékenység is maximálisan digitalizált környezetben zajlik. Az internetes kommunikáció fejlődése számos olyan megoldást kínál, amelyek gyorsabbá és praktikusabbá teszik a vállalat dolgozóinak és partnereinek mindennapjait. „Az ügyfeleink az online rendelési felületünkön (ÜgyfélPortál) adhatják le cementigényüket, kezelhetik számláikat. Ezzel is biztosítva a rugalmas rendeléskezelést – gyakorlatilag a nap bármely szakában, a világ bármely pontjáról leadhatják igényeiket. A logisztikai fuvarozói partnereink pedig egy elektronikus beléptetőrendszer segítségével haladnak végig a cementkiszolgálás folyamatán” – teszi hozzá Zadravecz Zsófia Értékesítési és marketing igazgató.

Az innovatív, korszerű megoldásokkal a LAFARGE nemcsak hosszú távon tudja biztosítani a versenyképes működését, hanem egyúttal kisebb ökológiai lábnyomot is hagy: a működéshez felhasznált energia és a kibocsátási értékek minimalizálhatók. A munkaerőoldalról elvárás a magasabb fokú technológiai ismeret, mivel sok esetben a szakembereknek az alkalmazott digitális rendszereket, berendezéseket nemcsak felügyelni, hanem annak működését is ismerniük kell a még hatékonyabb munkavégzés érdekében. Az emberi munkaerő cementgyártásban való szerepének átalakulásával a „Zéró Ambíció”, azaz a teljes balesetmentesség is megvalósíthatóvá válik. A jövőbeli technológiák az utánpótlásnevelés terén is tetten érhetők. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával közös pilot projekteken dolgozik a LAFARGE, amelynek keretében cél egy betonlaboratórium és a 3D betonnyomtatás technológiai megvalósítása.