Lapszámok

2019. december XXVII. évfolyam VI. szám

Kis Tünde: Festve mintha beton

Érzéki csalódást élhettek át azok a látogatók, akik az idei Beton Fesztivál Betontárgy-kiállításán megálltak Németh Emese festőművész standja előtt, netán kézbe fogták az ott kiállított alkotásokat. Látszatra ugyanis betonból készültek a lámpaburák vagy a falra felerősített festmény, azonban ha megemeltük a dizájnalkotásokat, szinte elszálltak a kezünkből: a súlyuk meg sem közelítette a betonét.

Éppen ez az izgalmas az egészben, hogy beton hatású tárgyat, beton felületet látunk, de mégsem az. Az volt a célom, hogy betonmunkákat hozzak létre, de mivel festőművész vagyok, ezt ecsettel teszem. A tárgyakhoz ugyanis beton hatású festékeket használok, ezzel érem el a kívánt hatást. Kezdetben a saját megoldásomat kerestem, hogy miként tudok én magam betonhatású festéket létrehozni, amikor képbe jött egy olasz festékmárka, amelynek már vannak ilyen festékrendszerei. Ezekkel szinte bármilyen struktúrát létre tudunk hozni – mondja Németh Emese.

Miként jött a képbe a beton?

Miután a közelmúltban nagyon komoly eredményt értem el Tokióban az egyik lézervágott festményemmel, elkezdtem azon gondolkodni, hogy azt a finom, szinte csipkeszerű struktúrát hogyan lehetne beton hatásúvá tenni, hiszen az még izgalmasabb, még nagyobb paradoxon. Látunk egy rácsos, csipkés szerkezetet, ami betonból van, pedig erre az anyagra nem éppen ez a finomság a jellemző. Másrészt pedig igen vonzódom a skandináv dizájnhoz és arra gondoltam, hogy a betont meg lehet bolondítani a lézervágással, törékennyé, egyben beilleszthetővé tenni a nagyon letisztult, fával, fémekkel és betonnal megálmodott terekbe. Jelenleg fémet és fát tudunk vágni lézerrel, ezekkel bármilyen struktúrát létre lehet hozni, majd kívül-belül befedni egy 2 mm vastag betonhatású festékkel. Itt van ez az állólámpa, kívülről betonnak néz ki és ha esetleg belenézünk, ott is a betont véljük felfedezni. Törékenynek tűnik, de nem az, rugalmas és pillekönnyű az egész. A festményekből következően nagyon fontos volt számomra, hogy könnyű maradjon a szerkezet.

Honnan ez a vonzódás a beton iránt?

Elképesztően vonz a dizájn, a belső terek, a belsőépítészet, a formatervezés. Láttam olyan betonfelületet, amely annyira fel volt polírozva, hogy fénylett, mint egy kőburkolat, ez rabul ejtett. Azóta a matt, strukturált, durva betonfelületek felől elkezdtem elmozdulni a letisztult, sima, szinte fényes felületek felé és az a célom, hogy minél különlegesebb felületeket hozzak létre. Nagyon tetszik maga a beton mint anyag, igaz, hogy én nem betonnal dolgozom, csak festékkel.

Mire ad lehetőséget ez a technika, netán milyen korlátai vannak?

Festőművész vagyok, mégis egy éjjelilámpa és egy állólámpa is látható a standomon. Akár funkcionális tárgyakat is létre tudok hozni, számomra egy a fontos, hogy megőrizzem a „Meska” dizájnt (a festőnő új márkája – a szerk.). Kezdetben voltak a lézervágott olajfestmények, utána észrevettem, hogy milyen izgalmas lenne, ha hátulról megvilágítanám. A vászon itt-ott átengedte a fényt, akkor kitaláltam a betont, amögé már nagyon kényelmesen és szabadon behelyeztük a fényforrást, így egy igazán izgalmas kompozíciót hoztunk létre. Majd jöttek a lámpák.

Mostanában nagy divat a színezett beton, bár önnél csak a szürke szín látható.

Tulajdonképpen bármilyen színt tudnék alkalmazni, hiszen ez a festékcsalád nagyon sok árnyalatban és színben létezik. Egyelőre azonban még nem tudtam kiszakadni ebből a szürke világból, még őrzöm a beton színét. A szürke összes árnyalatát használom, próbálkozom más színekkel is, de mindig viszszalépek és maradok a szürkénél.

Milyenek a visszajelzések a tárgyait illetően?

Mivel igen attraktívak ezek a tárgyak, az emberek odalépnek, meg akarják érinteni őket. Közelről is megnézik. Egy betontömböt látnak, ami súlyos, egy festmény nagyságú tárgyat kb. 12 kg betonból lehetne megcsinálni. Az én festményem pedig pillekönnyű. Mindenkinek megengedem, hogy megérintse és akkor megtapasztalják, hogy ez valami átverés, de pozitív értelemben. Kutatják, hogy miként lehet egy betontömb ilyen törékenyen vékony. Nagyon sok kedvező visszajelzést kaptam, tetszik nekik a látvány, a hátulról való megvilágítás, illetve az, hogy ezek a beton hatású tárgyak kiválóan öltöztetik a teret.