Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Tanuljuk a BETONt!

A beton a fenntartható fejlődés igazi motorja

A fenntartható fejlődés (sustainable development) azt feltételezi, hogy a jelen szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy nem csökkentjük a jövendő generációk esélyét leendő igényeik kielégítésére. A másik tényező, amit le kell küzdenünk, az a környezet elhasználódása. Mindezt pedig úgy kell véghezvinnünk, hogy közben nem mondunk le a gazdasági fejlődésről, és nem okozunk társadalmi feszültségeket. A beton napjainkra a világon a leggyakrabban használt építőanyaggá vált, a víz után a második legtöbbször igénybe vett anyag. Alkalmazása lehetővé teszi a legmagasabb szintű életciklus-teljesítményt az épületek és mérnöki létesítmények teljes élettartama alatt. Segítségével meg fogjuk tudni oldani az éghajlatváltozásból, a környezet védelméből és az ökoszisztéma fenntartásából adódó feladatainkat.

Tudatosan előállított és teljes mértékben újrahasznosítható

A portlandcement felhasználásával készített betont már majdnem 200 éve használjuk. Ezen idő alatt számtalan tudás kapcsolódott hozzá, és részleteiben egyre kifinomultabb lett mind összetételének sokszínűségében, mind az elkészítésére használt technológiák sokféleségében. A beton tervezésében és megvalósításában napjainkra az emberi szándékok szinte végtelen formái alakultak ki. Tudatosan állítjuk elő, és tőlünk függ, hogy mit alkotunk belőle. A bennünket körülvevő világ ma már úgy tehető tartóssá betonnal, hogy közben esztétikus környezetet is teremtünk vele. Ha pedig végül egy betonból készített építmény elérte életciklusa végét, akkor az ma már újrahasznosítható, és az építési, bontási hulladék nem terhelni környezetünket.

Kreatív, művészi és esztétikus

A betonból készített tárgyak funkciói szabadon változtathatók, hiszen nemcsak épületeket, hidakat és alagutakat, hanem bennünket körülvevő tárgyakat készíthetünk belőle: utcabútorokat, kertépítési elemeket és berendezési tárgyakat is. Ezen kívül ma már betonból dekorációs elemeket is formálhatunk: szobrokat, ékszereket és egyéb díszítőelemeket. A betont szabadon színezhetjük akár felületileg, akár anyagában is. A beton felülete is szabadon változtatható: lehet sima, érdesített, rovátkolt, vagy matricába öntve bármilyen alakot felvehet. A beton felületén bármilyen mintázatot is el tudunk készíteni, mert a beton felveszi a forma alakját. A betont utólag is meg tudjuk munkálni, mint a természetes köveket. Mindennek csak fantáziánk szab határt.