Lapszámok

2019. augusztus XXVII. évfolyam IV. szám

Az elmúlt három évben folyamatosan bővült az építőipar

Az elmúlt három évben folyamatosan bővült az építőipar, miközben a termelékenysége tavaly 23 százalékkal nőtt - kommentálta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait. Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően – jelentette a KSH. Az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal nőtt.

Az államtitkár szerint ez azért is jó hír, mert éppen technológiaváltás zajlik a világon, és ezzel a teljesítménnyel a változás a magyar építőiparban is megvalósulhat. Erre a célra egyébként 16 milliárd forintot fordított a kormány tavaly.

Az első öt hónap adatai alapján 40 százalékkal bővült az építőipar. A növekedésben a raktárépületek és az ipari épületek játsszák a legfontosabb szerepet, valamint a mélyépítések, amelyeken belül az út- és vasútépítések tűnnek ki. A kormányzat úgy látja, az építőipar körülbelül 25 ezer milliárd forintnyi megrendelésre számíthat 2018 és 2023 között. Ez csak úgy teljesíthető, ha addig minden évben átlagosan 10-11 százalékkal képes növelni a teljesítményét.

(Forrás: kormany.hu)