Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Tóth Ferenc: A beton fagy-és olvasztósó-állóságának biztosítása Sika anyagrendszerekkel

A beton fagy- és olvasztósó-állósága többféle módon biztosítható. A leggyakrabban használt technológia a betonban létrehozott olyan apró légbuborék, mely a kapilláris rendszert megszakítja, és ezzel biztosítja a beton fagy- és olvasztósó-állóságát.

HOGYAN MŰKÖDIK EZ?

A betonba beszívódó folyadék a fagy hatására térfogatváltozáson megy keresztül, tehát növekszik, ezáltal roncsolja a betont. A képzett légbuborékok apró tágulási tartályokként segítenek, hogy ez a térfogat-növekedés a beton károsodása nélkül menjen végbe. Fontos tehát, hogy a légbuborékok a betonban megfelelő számban, egyenletes eloszlásban, és a szükséges méretben legyenek jelen.

HOGYAN BIZTOSÍTHATÓ EZ?

Sika LPS A-94 és Sika Aer®

Légbuborékképző adalékszerekkel biztosítjuk az előírt levegő mennyiségét a betonban. Léteznek szintetikus és természetes alapanyagú szerek. Ezek mennyiségét egy előzetes vizsgálat alapján a cement tömegére vonatkoztatott adagolási százalékban határozzuk meg. Ez a folyamat költséghatékonysága, adagolhatósága, a régóta gyűlő tapasztalatok miatt a leginkább elterjedt. Azonban a változó piaci és környezeti igények mellett az ilyen módú légbuborékképzés eredményét több tényező is befolyásol(hat)ja, így bizonyos kockázatokat hordoznak magukban.

MELYEK EZEK A TÉNYEZŐK?

Keverés: idő, intenzitás

Cement: típus

Beton: konzisztencia, víz/cement tényező

Környezet: hőmérséklet

Adalékanyag: fajta, szemalak, szívóképesség, szemmegoszlás, finomrész-tartalom, agyag-iszap tartalom

Ezen változók hatására bekövetkező, a szükségestől eltérő légtartalom kialakulása a beton teljesítőképességének csökkenéséhez vezethet. Ennek kivédésére és a változások lekövetésére folyamatos laborfelügyeletre van szükség. Sok esetben még ez sem elegendő. Többek közt ezért is vezették be a szabványalkotók az XF(H) környezeti osztályt, amivel elkerülhető a légtartalomképzés, viszont egy magasabb költségű, más jellegű problémákat magába rejtő megoldáshoz jutunk.

HA NEM MEGFELELŐ A LÉGTARTALOM

Túlzottan magas légtartalom esetén a beton tartóssága, élettartama csökken. Minden bevitt 1% levegő 4-5% szilárdságvesztést okoz. Csökken a vízzáróság, a kopásállóság, a fagyállóság és a kémiai ellenállóképesség.

Alacsony légtartalom esetén a beton a fagy- és az olvadási ciklusok hatására szilárdságvesztést, felületi károsodást, a használhatóságát ellehetetlenítő változásokat szenved.

ALTERNATÍVÁK A KLASSZIKUS LÉGBUBORÉKKÉPZŐK HELYETT

SikaAer® Solid

Létezik a fagyállósághoz szükséges légtartalomnak ún. előregyártott verziója is. Ezek a szabad szemmel nem láthatóan elkülönülő, előregyártott mikrogömbök az előírt mennyiségben a betonba adagolva biztosítják a beton fagy- és olvasztósó-állóságát. A tévedés lehetősége kizárt, hiszen a szükséges mennyiséget egy 2 kg-os egységből adagoljuk hozzá a betonkeverékhez. Így kizárólag a szükséges méretű gömböket tartalmazó, a megszilárdult habhoz hasonló anyag teljesen kontrollálható mennyiségben lesz jelen a betonban.

További előnyök:

- A betonkeverés alapvető szabályait betartva működése, hatása minden bizonytalanságra érzéketlen;

- Nem rontja a szilárdságot;

- Stabilizálja a keveréket;

- Csökkenti a kapilláris vízfelvételt;

- Nem befolyásolja a felületi megjelenést;

- Nincs habképződés, a beton teljes keresztmetszetében homogén;

- A keveréstől számítva a frissbeton korban végig állandó a légtartalom;

- Magas beton tapadó-húzó szilárdság;

- Folyós és öntömörödő betonokban is alkalmazható;

- Laborfelügyelet nélkül is alkalmazható.

SikaControl® AER-200 P

A világon elsőként a Sika kínálatában jelent meg kémiai hatáson alapuló por formátumú légbuborékképző szer. A megszokott fizikai elven történő buborékképzéshez képest ez sok pozitívumot jelent. Ezen adalékszer által képzett légtartalomnak a 73%-a a hatékony, tehát a 300 μm méret alatti, míg a klasszikus légbuborékképzőknél ez csak 45%. Továbbá a távolsági tényező kevesebb, mint 0,2 mm, ami az olvasztósó-állóság elengedhetetlen követelménye. A beton légtartalma a klasszikus módon 30 perc után mérhető. Egy adott receptúrához elegendő egyszer beállítani az adagolást, a továbbiakban a betonalkotók és a környezeti hatások változására a légtartalom alakulása csak csekély mértékben ingadozhat.

SikaControl® AER-XXX Liqid

A fejlesztés utolsó fázisában áll az AER200 P következő generációja, immár folyadék formában, és még hatékonyabb működéssel.

KETTŐS VÉDELEM

Sikagard®-73

A fiatal betont megvédhetjük úgy is a káros fagyhatástól, hogy annak szerkezetébe nem engedjük bejutni a vizet.

Ez elérhető:

- folyadék tömör beton (Sika PerFin-300, Sika Control® E-150);

- impregnálószer (Sikagard®);

- hidrofóbizáló szer (Sikagard®);

- bevonat (Sikagard®; Sikafloor®) használatával.

A közlekedésépítési betonok faggyal szembeni ellenálló képességét a megbízható légbuborékrendszer és a Sikagard®-73 impregnáló szer együttes használata biztosítja. Hídszerkezeteknél, ahol a légtartalom képzése nem engedélyezett, ott szintén e termék használata jelenti a tartós megoldást.

Párazáróként alkalmazva a betont megvédi a kiszáradástól, részt vesz annak kötésében, a beton legfelső rétegét tömíti, a szilárdságát növeli. A termék a már elkészült betonok fagyállóságának növelésére is szolgál. A megszilárdult betonba beszívódva megakadályozza a folyadékok betonba való bejutását.

A Sika anyagrendszerekkel a beton élettartama a tervezettnek megfelelő lesz. A betongyártó és a kivitelező a megrendelő megelégedésére elkerülheti a garanciális problémákat.