Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Már használják a betonból nyomtatott hidat

Már birtokba vették Sanghajban a világ legnagyobb gyalogoshídját, amelyet teljes egészében betonból nyomtattak ki. A 26,3 méter hosszú és 3,6 méter széles híd kialakításánál a világ legrégebbi boltíves kőhídját, az Anji hidat vették alapul.

Mielőtt a híd teljes nagyságában elkészült volna, Xu Weiguo vezetésével a projektet megvalósító JCDA csapata (valamint egy helyi befektetési alapkezelő társaság) épített egy 1:4-es arányú fizikai modellt, hogy kiszűrhessék a különböző szerkezeti hibákat. Ebből kiderült, hogy a tervezett élettartama alatt megfelelő a teherbírása. A híd gyártásához Xu Weiguo professzor és csapata egy különleges rendszert fejlesztett ki. Ez integrálja az olyan technológiákat, mint a digitális építészeti tervezés, a nyomtatási útvonal létrehozása, a működési vezérlőrendszer és a legkorszerűbb nyomtatóeszközök. A híd beton alkotóelemei teljes egészében egy két robotkaros 3D nyomtatógéppel készültek 450 óra alatt.

A rendszer jellemzője, hogy magas nyomtatási hatékonysággal dolgozik, magas a fröccsöntési pontossága és állandó munkát tud végezni. A rendszer több szempontból innovatív, ezáltal a technológia nemzetközi szinten is vezető helyet foglal el a kategóriájában. A hídkorlátokat áramló íves szalagokként alakították ki, ez könnyedebb és elegánsabb hatást ad a szerkezetnek. A híd járófelülete a korallokat idézi, közöttük fehér kavics kitöltés van.

Forrás: tervlap.hu