Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Víz alatti autóutak építését tervezi Norvégia

A víz alatt futó autóút, vagy más néven a „süllyesztett alagút” építése a jelenlegi időigényes, sokszor több átszállást igénylő kompos közlekedés új alternatívája lenne. A fjordok között futó víz alatt lebegő csőszerű betonépítmény belsejében egy kétsávos autóút biztosítja majd a gyorsabb átkelést az ingázók és az utazók számára.

A tervek szerint a víz alá süllyesztett autóút két egymás mellett futó betoncsőből áll, amelyek belsejében egy-egy kétsávos utat építenek az egyirányú autósforgalom számára. A konstrukció egy felfüggesztett hídhoz hasonlít, melynek stabilitását a vízfelszín tetején lebegő függesztőpontok biztosítják. A pontonok kötelékét a parthoz rögzítenék, hogy ne mozogjon el az egész szerelvény.

Az új, víz alá süllyesztett lebegő híd, bár szokatlan ötletnek tűnik, a tervezők szerint épp olyan élmény lesz átvezetni rajta, mintha egy közönséges alagútban autóznánk, hiszen egy zárt betoncsőről van szó. A víz alatti autóutak építése azért is sürgető Norvégia fjordokkal szabdalt partvidékén, mert például ha valaki Kristiansandból Trondheimba szeretne elutazni, az 1 000 kilométeres út során hétszer kell kompra szállnia, ami 21 órányi pluszt jelent. Ha a 25 milliárd dolláros projekt megvalósul, a 21 órányi hajóút a felére csökkenne a víz alatt lebegő alagút használatával.

A víz alatti autóút várhatóan 2035-re épül meg, ha a tesztelés során sikerül megfelelő módon stabilizálni a betoncsöveket. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a fjordok közötti áramlatok, a szél és a hullámok hogyan befolyásolják majd a szerkezet stabilitását.

Forrás: Impress Magazin