Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Innovatív építőipari technológiák Stuttgartban

Stuttgart új, felszín alatti pályaudvarához különleges, kehely formájú tartóoszlopokat épít a feladattal megbízott Züblin AG. Innovatív módszerekkel és digitális technológiákkal olyan szerkezeteket hoznak létre, amelyek korábban megvalósíthatatlannak tűntek. A szabálytalan alakú megoldások különleges zsaluzatot követelnek.

Mintegy 12 m magas kehely adja az épület alapját, ezt a hatalmas betonépítményt hófehér, tükörsima, látható hézagok és pórusok nélküli felülettel tervezték meg. 12 métertől aztán az épület egyre vastagabbá válik, végül egy 32 méter átmérőjű kehelylyé szélesedik. Ez csak az egyik az összesen 2 500 tonna beton felhasználásával készülő építmény oszlopai közül, amelyből 28 hasonló kehely formájú oszlop tartja majd a födémet. Igazi építészeti kihívást jelent a kivitelezők számára a szerkezet – elég csak arra gondolni, hogy a kagylós födém hatalmas terheket ró a vasbeton szerkezetekre –, amelynek megalkotásához Németország első számú mély- és magasépítő vállalkozása innovatív módszereket és digitális technológiákat is segítségül hívott.

RAGASZTOTT-LAMINÁLT ZSALUZAT, RENDKÍVÜL ÖSZSZETETT BETONVASALÁS

Nemcsak az jelent kihívást a kivitelezők számára, hogy az összetett geometriájú oszlopokat megépítsék, hanem az is, hogy a 28 kehelyoszlop között nincs két egyforma, még magasságra sem – magasságuk 8,5-13 méter között változik. Tehát olyan speciális, egyedi zsaluzatot kellett megalkotni, amely a tartók jellegzetes alakjához igazodik. A fából készített sablonok felé az volt az elsődleges elvárás, hogy általuk olyan kiváló minőségű betonfelület jöjjön létre, amelyen nem látszanak sem a pórusok, sem a hézagok. A megoldást az jelentette, hogy a zsaluelemeket különleges gyantakeverékkel fedik be, ez azt is lehetővé teszi, hogy minden elemet többször is felhasználhassanak az építkezés során.

A különleges kehely formájú támaszok egyedi megoldást igényelnek a vasalás tekintetében is. A munkákhoz mintegy 11 000 db, részben három dimenzióban meghajlított betonvasra van szükség, ráadásul ezek között több egyedi darab is található. A betonvasak és a zsaluzat szerelésének összehangolásához külön fejlesztettek egy egyedi számítógépes szoftvert. Minden kehelynél kb. 450 tervre van szükség a rendkívül öszszetett vasalás részleteinek megjelenítéséhez, a szereléshez pedig háromdimenziós modellt is igénybe vesznek. Ahhoz, hogy teljesen sima, fehér felületet sikerüljön létrehozni, módosították az oszlopokon alkalmazott beton receptúráját, a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés miatt pedig polipropilénszálakat kevernek a betonhoz.

BETONOZÁS TÖBB FÁZISBAN

Több külön fázisban zajlik az egyes oszlopok kibetonozása. Először a kehely talpát készítik el, ebből is háromféle változat van, más-más magassággal (a legnagyobb pl. 7,20 m), így mindegyikhez különböző zsalukészlet szükséges. A következő fázis maga a kehely megépítése, a 6-6,50 m magas tölcsérek egyenként kb. 700 köbméter betont igényelnek. Végül a kehely fölött elhelyezkedő teknő kiöntése következik, ebben kell kialakítani a „világítóablakokat”, amelyek 16 m átmérőjű nyílással rendelkeznek.

A különleges létesítmény építése előreláthatólag 2022 végére fejeződik be.

Fotó: de.strabag-newsroom.com