Lapszámok

2019. június XXVII. évfolyam III. szám

Rengeteg beton Európa első víz alatti éttermében

Norvégiában, Lindesnesben nyílt meg 2019 márciusában Európa első víz alatti étterme, amelynek építéséhez rengeteg betont használtak fel. A norvég tengerpart legdélebbi pontján a Snøhetta által tervezett vendéglátóhely a sós vizekben élő tengeri fajok bemutatásától is különleges, hiszen a tengeri élet kutatóközpontjaként is szolgál.

A norvég nyelvben az „under” -nek kettős jelentése van: a szó az „alsó” és a „csoda” fogalmat is takarja. A vendéglőt úgy tervezték meg, hogy félig a tengerbe süllyed, az épület 34 méter hosszú monolit formája megszakítja a víz felszínét, hogy közvetlenül az öt méterre lévő tengerfenéken érjen véget. A szerkezetet úgy alakították ki, hogy az idővel teljes mértékben integrálódjon a tengeri környezetbe, mivel a betonhéj mesterséges zátonyként fog működni. A vastag betonfalakat a szaggatott partvonalakkal szemben építették meg úgy, hogy a szerkezet a tengeri körülmények között is képes legyen ellenállni a nyomásnak és a rázkódásnak. Mint egy elsüllyedt periszkóp, az étterem ablakából kilátás nyílik a tengerfenékre, ami minden évszakban más arcát mutatja. Az étterem befogadóképessége 35-40 fő, a félméteres betonfalakkal megépített étkezőben kiváló minőségű, helyi termékekből készített különleges fogásokkal várják a vendégeket, nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható élővilágra. A víz alatti étterem projektje felhívja a figyelmet a szárazföld és a tenger közötti finom ökológiai egyensúly megtartására és a felelősségteljes fogyasztás fenntartható modelljeire.

(snohetta.com) Fotó: Juergen Pollak