Lapszámok

2019. április XXVII. évfolyam II. szám

Ismét környezetvédelmi beruházást indított a Királyegyházi Cementgyár

Közel kétmilliárd forint értékű technológiai beruházást indít a Királyegyházi Cementgyár. A baranyai Királyegyházán nyolcadik éve működő építőanyag-gyártó ezzel tovább emeli az eddig felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mértékét, hatékonyan kapcsolódva a helyi hulladékgazdálkodásba, tovább csökkentve a fajlagos szén-dioxid-kibocsátását.

„A Dél-Dunántúl meghatározó piaci szereplőjeként jelentős beruházást hajtunk végre a Királyegyházi Cementgyárban. Közel 2 milliárd forint saját erőből olyan technológiát szerelünk be, amely további lehetőségeket kínál a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén. Ez a lépés egy cementgyár életében komoly mérföldkő, hiszen ezáltal tovább csökkenti a fajlagos szén-dioxid-kibocsátást, és egyben évtizedekre szavatolja a Királyegyházi Cementgyár gazdaságos működését is” – foglalta össze a beruházás jelentőségét Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A Királyegyházi Cementgyár idei környezetvédelmi beruházása a 2014-ben bevezetett alternatív tüzelőanyagok hasznosításához kapcsolódik, annak kibővítésének tekinthető. Az akkori beruházás lehetővé tette, hogy az anyagában máshol már nem hasznosítható két anyagkör, a tisztított, aprított háztartási hulladék és gumitextil az úgynevezett együttégetés folyamata során értékes tüzelő- és másodlagos nyersanyagforrást (pl. vas-oxid, kén) adjon a cementgyártás folyamatához. Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználása került minimalizálásra, hanem az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra, depóniára ítélt hulladékot újrahasznosítják. A cementgyártás zárt technológiája miatt mindez beépül a cementbe és úgy hasznosul anyagában, hogy nem okoz minőségváltozást. Az újítás középpontjában ezúttal az úgynevezett klór-bypass technológia áll. A technológia bevezetését a nagyobb arányú alternatív tüzelőanyagok hasznosítása indokolja. Az eljárás lényege, hogy a cement gyártásközi termékének, a klinkernek az előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer.

Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klórtartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegy mészkőliszttel lesz keverve. Ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypass-por) leválasztják, és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza. A visszamaradó bypass-port silókban tárolják, amelyet speciális építőanyag gyártására, valamint a szabványos határértékig a cementgyártáshoz hasznosítja majd a cementgyár.

A beruházás technológiai kivitelezése 2019 harmadik negyedévében zárul le, míg az alternatív tüzelőanyag tároló bővítése 2020 első félévében valósul meg. A környezetvédelmi beruházás eredményeként az alternatív tüzelőanyagok arányát 60%-ról 80% fölé tudja emelni a Királyegyházi Cementgyár. További környezetvédelmi hozadéka, hogy a fajlagos szén-dioxid-kibocsátást – ami jelenleg is jóval a megengedett határértékek alatt van – közel további 10%- kal lesz képes mérsékelni. A kiegészítő technológiai elemek alkalmazásával együtt egy közel 100 és egy 1 000 tonna bypass-por befogadására alkalmas siló is létesül. Ezen kívül több mint 50 százalékkal bővítik a másodlagos nyersanyag tároló alapterületét, és a kapcsolódó beadagolási pontokhoz további leválasztókat, nagyobb teljesítményű ventilátorokat telepítenek.

A beruházást a LAFARGE Cement Magyarország Kft. saját erőből valósítja meg és finanszírozza. Az alternatív tüzelőanyagok égetésének környezetre gyakorolt pozitív hatását is jelzi, hogy előbb 2014-ben Környezetvédelmi díjat, míg 2019-ben Energiahatékony Vállalat díjat nyert el a LAFARGE.