Lapszámok

2018. augusztus XXVI. évfolyam IV. szám

Tóth Ferenc: Frissbetonok konzisztenciabiztosítása napjaink emelkedő hőmérsékleti körülményei között

Sika ViscoFlow-4000, a betonkésleltetők új generációja

Nyáron, a meleg időben történő betonozás kihívás elé állítja a beton tervezőjét, annak gyártóját, valamint a bedolgozást végzőket. Ilyenkor napközben a környezet és a frissbeton hőmérséklete messze az ideális hőmérséklet feletti. Azt tapasztalhatjuk, hogy nagyon rövid bedolgozási idő áll rendelkezésre, a beton könnyen elveszíti a konzisztenciáját, hamar merevedni kezd. Cserébe persze ott van ellensúlyozásként a gyors kötés és szilárdságfejlődés, amely kedvező, ha a bedolgozás során sikerült tökéletes munkát végeznünk.

Gyakran hiába gondoskodunk gyártáskor a beton megfelelő minőségéről egy jó folyósító és késleltető adalékszer használatával, a változó alapanyagok, a hőmérséklet és az olykor hektikusan változó bedolgozási idő alaposan próbára teszi a beton teljesítőképességét. Mindezen körülmények arra késztették a Sika AG kutatóit, hogy a hagyományos kötéskésleltető szereket továbbgondolva újszerű megoldást keressenek a magas hőmérsékleten történő betonozási problémákra.

A Sika ViscoFlow termékcsalád ezen nehézségek leküzdésére ad megoldást.

A ViscoFlow család a folyósítószereknél már megismert polykarboxilát-éter (PCE) alapanyagok szerteágazó lehetőségeit használja ki. Hazánkban a Sika ViscoFlow-4000-t vezettük be, amely a folyósítószerek előnyös tulajdonságait ötvözi a késleltető adalékszerek pozitív hatásaival. A jellemzően használt késleltetők: foszfát-, szacharóz-, glükózalapúak, amelyek a beton kötéskezdetének idejét késleltetik, viszont a magas hőmérsékleten bekövetkező konzisztencia-csökkenést nem mindig képesek kellő mértékben kompenzálni. (Magasabb hőmérsékleten a fizikai és kémiai folyamatok is gyorsabban játszódnak le.) Adott tehát egy folyamatos versenyfutás az idővel.

A Sika ViscoFlow-4000-rel készített betonok az elvárt ideig képesek megőrizni a beton képlékenységét, legyen szó alacsony vagy magas víz-cement tényezőről, különösen hosszú bedolgozhatósági időről, esetleg extrém magas betonhőmérsékletről. Kötéskésleltető használatánál, különösen magasabb adagolás esetén, nem indul be a kötési reakció, a cementhidratációs folyamat. Ekkor a cement nem képes megkötni a vizet, az szabadon távozhat, ill. ilyenkor kivérzésre is hajlamosabb a beton. A kiszáradás miatt megnő a felületi repedések kialakulásának a kockázata. Mindezt továbbgondolva belátható, hogy lokálisan vagy általánosan szilárdsági problémához is vezethet ez a folyamat.

Ez különösen a nagy nyitott felülettel készülő szerkezeteknél jelenthet problémát. A referencia betonhoz képest a Sika ViscoFlow-4000 ezt a kötéskezdetet csak kissé tolja ki, úgy, hogy közben a beton végig bedolgozható marad (lásd az 1. ábrát).

A Sika ViscoFlow-4000 betonadalékszer előnyei, tulajdonságai, alkalmazhatósága:

- jelentősen megnöveli a beton eltarthatóságát, bedolgozási idejét,

- az eltarthatósági idő az adagolás helyes megválasztásával kiválóan kontrollálható,

- a beton korai szilárdságát kevésbé befolyásolja,

- konzisztencianövelő hatása a folyósító adalékszerekéhez hasonló, tehát a folyósítószer adagolása csökkenthető,

- csökkenti a beton viszkozitását,

- javítja a beton összetartó képességét,

- növeli a beton végső szilárdságát,

- csökkenti a beton zsugorodását,

- szívóképes alapanyagoknál, valamint

- újrahasznosított alapanyagoknál is jól használható,

- nem növeli meg a keverési időt,

- széles körűen alkalmazható más Sika adalékszerekkel.

A 2. ábrán látható, hogy a Sika ViscoFlow-4000 a hagyományos kötéskésleltetőkkel szemben a kötéskezdetet csak minimális mértékben befolyásolja, tehát nem kizárólag a nyári betonozásokhoz ajánlott. Alkalmazása akkor is javasolt, ha hosszú bedolgozási időre, nagy távolságra történő szállításra vagy nem jól kalkulálható szállítási időre kell számítanunk.

Nyári időszakban azonban nem helyettesíti azokat a lépéseket, amelyeket a tökéletes végeredmény érdekében szükséges megtenni.

A Sika a következő rendszerelemeket ajánlja nyári betonozási munkákhoz:

- Sika ViscoCrete folyósítók

- Sika ViscoFlow és Sika VZ késleltetőszerek

- Sika NB és Antisol párazáró szerek

- Sika Control közbenső utókezelők.