Lapszámok

2018. augusztus XXVI. évfolyam IV. szám

PISCH ZSUZSANNA: HIDÁSZ NAPOK 2018

A hidász szakma minden területéről válogattunk témákat az idei Hidász Napokra, amelyet jún. 6. és 8. között rendeztünk meg. Az első napon az új Duna-híd tervpályázatáról és külföldi hidakról hallhattak előadásokat a résztvevők, a második napon a hídtartozékok, a vasúti hidak és a közúti hidak kerültek a fókuszba. Az utolsó napon pedig hídtörténeti és innovációs, technológiai témakörökkel foglalkoztunk.

Az új Duna-híd pályázatról szóló blokkban az előadók ismertették a pályázat előzményeit, lebonyolítását, és a győztes hídtervet is bemutatta a tervező csapat egyik tagja.

Dr. Dunai László (BME dékán, tanszékvezető) az „Év hidásza” elismerés 2018-as díjazottja, Duma György (MSC Kft), Horváth Adrián (FŐMTERV ZRt.), dr. Dalmy Dénes (Propontis Kft.), aki 2017-ben lett az „Év hidásza”

Az Innováció, technológia szekcióban három előadás foglalkozott az öszvér hidakkal.

Dr. Molnár Viktor (Széchenyi István Egyetem) a fa-beton öszvér kutatási projektjüket ismertette. Hazánkban még nem alkalmazzák, de nyugaton már hidak esetében is bevált szerkezettípus ez. Építéstechnológiailag három típusa létezik: előregyártott betonöv dupla gerinccel, monolit betonöv és vegyes (kettős) betonöv. A vegyes kialakítás ötvözi a monolit-, illetve az előregyártott vasbeton szerkezetek előnyeit és hasonlít a már megszokott tartóbetétes beton-betonöszvér szerkezetekhez.

Az öszvérhidak alakjának tervezhetőségéről dr. Teiter Zoltán (Uvaterv Zrt.) és Szatmári István (Heed Kft.) tartott előadást. Az öszvérhidak alakváltozásának számítása esetén kérdés, hogy a betont berepedt vagy nem berepedt állapotúnak feltételezzük. A meglévő hidakon mért értékek azt mutatják, hogy jobb számítási modell, ha a betont nem berepedtként vesszük figyelembe.

Záró gondolatként elhangzott, hogy a pontosabb megvalósítás érdekében fontos lenne a meglévő hidakon mért eredmények elemzése és tudományos értékelése: a beton merevségének, a beton lassú alakváltozásának, a beton berepedés hatásának, az együttdolgozás merevségének és a friss beton látszólagos merevségének „tényleges”, a megjelenő végeredményt befolyásoló értékeit meghatározni.

Dr. Kövesdi Balázs (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) előadásában egy új hibrid hídgerenda típus kutatásáról beszélt. Az előfeszített rendszerű sűrűbordás hídtartó alsó és felső öve beton, gerince acél trapézlemez.