Lapszámok

2018. augusztus XXVI. évfolyam IV. szám

Népszerű az óvodások körében Cembi és Mixi

Az elmúlt három évben, amióta megjelentette a CeMBeton és a MABESZ a Fedezzük fel együtt a betont! – Cembi és Mixi kalandjai című mesekönyvet, mintegy 15 000 példányban jutott el az ország 700 óvodájába. A 3-8 éves gyermekeket megszólító kiadvány ismeretterjesztő stílusban, Cembi, a beton kisfiú és Mixi, a puttonyos betonszállító autó kalandjain keresztül mutatja be a betont, annak sokszínű felhasználási lehetőségeit. A színes, rajzos könyvet egy kifestő is kíséri.

Nagy kihívás volt annak idején a mesekönyv megszerkesztése – mondja Asztalos István, a könyv szerkesztője.

A témákat – Hogyan készül a beton, Lakóházépítés, Útépítés, Hídépítés, Alagútépítés, Újrahasznosítás, Dekorációk – viszonylag gyorsan összeraktuk, majd leültem a meseíróval, Ungvári Bélyácz Bettivel és a grafikai tervezővel, Ferling Szonjával, hogy nem szakemberként némi fogalmuk legyen erről az iparágról. Komoly fejtörést okozott az ismeretanyag képi megjelenítése, hiszen ennek a korosztálynak egy mesekönyv esetén elsősorban a képek, a rajzok jelentik a lényeget. A megrajzolt vázlatot legnagyobb unokámmal teszteltem, aki akkor már elballagott az óvodából és készült az iskolába. Cembi figuráját Pinokkió mintájára darabokból raktuk össze, az egyes építési helyszíneket pedig a saját praxisomból előkeresett építéshelyi fotók alapján rajzolta meg Szonja. Fontos szempont volt, hogy ne csak meseszerűek, hanem szakszerűek is legyenek a rajzok.

Az első kiadás elkészülte után tagvállalataink szakembereitől is hasznos tanácsokat kaptunk, így került például munkavédelmi korlát az alagútépítési kép jobb oldalára. Az első évben a két szövetség a tagvállalataikon keresztül terjesztette a kiadványokat, a cégek elsősorban saját kapcsolatrendszerük segítségével, személyesen juttatták el a mesekönyveket és kifestőket az óvodákba. Az elmúlt két évben pedig személyes kapcsolatfelvétel után, postai úton érkeznek meg az intézményekbe a könyvek. Emellett rendezvényeken is hozzá lehet jutni Cembi és Mixi történetéhez, a CeMBeton, illetve a MABESZ minden évben számos nagyobb szakmai rendezvényen is részt vesz, és a többi szakmai kiadvány mellett a betonos mesekönyvet is mindig népszerűsítik. A tapasztalatok szerint általában ezt kapkodják el legelőször a résztvevők, függetlenül attól, hogy egy főiskolai vagy egy magas presztízsű nemzetközi eseményről van-e szó.

A könyvvel kapcsolatos visszajelzések egyértelműen kiválóak, minden intézmény nagy szeretettel fogadta Cembi és Mixi történetét. Az óvónők tapasztalatai szerint elsősorban a kisfiúknál arat sikert a kiadvány, hiszen várhatóan ők lesznek a jövő szakemberei. A mesekönyvet a két szövetség saját költségén állítja elő és terjeszti, így az óvodáknak nem kell fizetnük értük. Sok intézménynél ma ez is fontos szempont, hiszen számos családban ritkán tud kézbe venni új mesekönyvet a gyermek.

A CeMBeton és a MABESZ évente országosan mintegy 200 óvodát ér el 4-5 000 példánnyal. Mivel meglepően nagy a mesekönyv sikere, a szövetségek által működtetett Betonnépszerűsítő Munkacsoport gondolkozik a folytatáson. A népszerűsítési tevékenység a 0-100 éves korosztályt célozza meg, így az iskolás korosztályhoz is igyekeznek eljuttatni szakmai kiadványokat, oktatási anyagokat. Már eddig is nyújtottak szakmai segítséget az általános iskolai tananyag betont érintő részének frissítésével kapcsolatban, és a betonos szakirányban tanuló középiskolások számára is készítettek egy, a mai tudást hordozó, tananyagba illő kiegészítő segédletet, amelyet hamarosan eljuttatnak az iskolákhoz.