Lapszámok

2018. június XXVI. évfolyam III. szám

Amikor a környezetvédelem motiválja a fejlődést Környezetvédelmi modernizáció a Váci Cementgyárban

Hogyan valósítható meg egy gyártói high-tech beruházás, úgy, hogy ez idő alatt a vevők is elégedettek maradjanak? Speciális technológia, pontosan tervezett folyamatok és fokozott figyelem. Ezek szükségesek egy termelési rendszer hatékony átalakításához. Szilágyi Zsolttal, a projekt felelősével beszélgettünk.

A Váci Cementgyár környezetvédelmi modernizációja során a különböző munkafolyamatok speciális technológiát igényeltek. Hogyan hatottak mindezek a kivitelezési munkára? Könnyítették vagy éppen megnehezítették azt?

A tervezéstől kezdődően az alapozáson át a nagy gépelemek beemeléséig folyamatosan különleges technológiákat, berendezéseket alkalmaztunk. A kalcinátor és tartószerkezetének statikai és technológiai tervezése egyaránt kihívás volt. Mégpedig oly módon, hogy a beépítendő új technológia többletsúlyából adódó terhelést el tudjuk osztani a meglévő, és az újonnan épülő szerkezet között. Mindezt úgy, hogy az épülő új acélszerkezet a jelenlegi felépítménybe illő struktúrájú, gazdaságosan kivitelezhető és impozáns megoldás legyen. Továbbá a cölöpalapozás során 1200 mm átmérőjű és 15 méter hosszú cölöpöket fúrtunk le, amely ritka megoldásnak számít. A beruházás alatt a helyszínre telepített speciális daruval a legnagyobb beemelt súly 140 tonna volt, amelyet 67 méter magasba kellett emelni. Ez a néhány példa is tükrözi, hogy a modern technológiák összehangolt használatával nagymértékben lehet optimalizálni az építési folyamatokat.

Az ütemterv folyamatosan tartható volt, vagy akadtak csúszások, késedelmek? Korrigálhatóak voltak az esetleges nem várt események?

Akadtak nehéz pillanatok, amikor eltértünk az időtervtől. Egy-egy acélszerkezet nem megfelelő időben, a tervezettnél később történő legyártása késleltette a kivitelezés egyes folyamatait. Ilyenkor az eljárás átszervezésével, a munkaerő átcsoportosításával értük el az előrehaladást. Egy másik, nehezen kezelhető helyzet egy januári eset volt, amikor is a bontási munkálatok lassan indultak, mert a kivitelező cég nem volt felkészülve arra, hogy a munkát végző dolgozók ortodox vallásúak, akik a karácsonyt január elején tartják. A nehézségek, az esetleges csúszások ellenére a tervezett időpontra minden elem a helyére került, így egy 1 hónapos tesztüzemet indítottunk. A sikeres próbaüzemet követően május 18-án ünnepélyes keretek között hivatalosan is felavattuk a modernizáción átesett technológiát. A nyílt nappal egybekötött ünnepségen többek között a környékbeli érdeklődő szervezetek, a váci városvezetés, médiumok és országszerte elismert szakmai oktatási intézmények is képviseltették magukat.

Milyen technológiai előnyt jelent a beruházás? Megváltoztatja ez a termelékenységet? Ha igen, milyen módon?

A környezetvédelmi beruházás során kicseréltük a kemencevonal portalanítását végző elektrofiltert egy új, zsákos porszűrőre, amely a manapság elérhető legjobb technológiai megoldást biztosítja. A zsákos szűrő – a működési elvéből adódóan – minden esetben a szűrőzsákokon keresztül vezeti a füstgázt és leválasztja a port, míg az elektrofilter feszültségkiesés vagy egyéb technológiai probléma esetén porolhatott. Ilyen az új megoldással nem fordul elő, ezáltal még tovább minimalizálódik a jelenleg is alacsony szintű porkibocsátásunk. A technológiát Beremendi Gyárunkban már 2009 óta használjuk, az ott szerzett tapasztalatainkon alapult a mostani modernizáció.

Milyen egyéb előnyöket várnak a modernizációtól?

Vállalati filozófiánk alappillére a fenntarthatóság és a környezettudatosság, elsősorban tehát a modernizáció is ezt a célt szolgálja. A bypass rendszer kiépítésével csökkenteni kívánjuk a fosszilis energiahordozók felhasználását. Helyette a kemence fűtéséhez használt alternatív, környezetkímélő tüzelőanyagok arányát növeljük. Az csak ráadás, hogy a Váci Gyár klinkertermelő kapacitása is változni fog, a megújított technológiával 2400 tonna/ nap klinker előállítására lesz alkalmas, amely tovább növelhető 2700 tonna/ nap termelésig. Emellett a létrejött technológia eredményeként mérsékelni szándékozzuk a ciklondugulások és az üzemzavarok számát. Összességében elmondható, hogy környezettudatos, a XXI. században elérhető legjobb műszaki megoldást valósítottuk meg.

Említette, hogy a zsákos filternek köszönhetően csökkenni fog a porkibocsátás. Az előnyök azonnal jelentkeznek majd, vagy van egy átmeneti időszak , amíg fokozatosan csökken ez az érték?

Az előnyök azonnal jelentkeztek. A kemence újraindulását követően az eddiginél is alacsonyabb porkibocsátással számoltunk, hiszen a fő cél a már korábban is alacsony kibocsátási értékek további csökkentése volt.

Egy technológiai modernizáció a termelésre is hatással van. Szükség volt a projekt során gyárleállásra?

A műszaki és biztonsági szempontokat figyelembe véve szükséges volt a váci termelés leállítása. A 2018. január és március közötti állás egy hónappal hosszabb volt, mint egy átlagos, ugyanebben az időszakban történő éves téli nagyjavítás.

Hogyan pótolták az ebből adódó termeléskiesést?

A projekt ütemezésénél elengedhetetlen szempont volt, hogy a vevői igényeket folyamatosan, megfelelő színvonalon szolgáljuk ki, ezért a beruházás 2 éves időtartama alatt folyamatosan harmonizáltuk a termelést a várható értékesítéssel. A megnövekedett állásidő miatt emelt készletekkel dolgoztunk, és a Beremendi Cementgyárból is szállítottunk át klinkert.

www.duna-drava.hu/modernizacio
 


A Duna-Dráva Cement Kft. mindennapi működése során kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos működésre. Anyavállalata, a HeidelbergCement Group 2030-as fenntarthatósági törekvései határozzák meg stratégiájának legfontosabb irányait; mint például az ökológiai lábnyom csökkentése vagy a körkörös gazdaság ösztönzése. A 2016 és 2018 közötti időszak egyik legfontosabb eseménye az a 7 milliárd forintos beruházás volt, amelynek köszönhetően a korábbinál is korszerűbb körülmények között folytathatják majd gyártási tevékenységüket, szem előtt tartva mindenekelőtt a környezet megóvását.

Május 18-án ünnepélyes átadó keretében avatták fel a modernizált cementgyárat. A gyárlátogatással egybekötött eseményen a résztvevők megismerhették a környezetvédelmi beruházás hátterét, folyamatát és eredményét.