Lapszámok

2018. április XXVI. évfolyam II. szám

IDEA 2018 konferencia – Kecskemét

Meg kell mutatni a mérnökszakma sikereit!

Hiánypótló céllal rendezték meg március elején Kecskeméten az első IDEA Konferenciát, melyen a Puskás Stadion beruházásáról és a hazai építőipar jövője szempontjából meghatározó BIM-ről egyaránt komoly szakmai elemzések hangzottak el.

Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport marketing- és kommunikációs igazgatója köszöntőjében hiánypótlónak nevezte a nemzetközi sztármérnököket is felvonultató kétnapos rendezvényt. „Ahol találkozik a nemzetközi tapasztalat, a tudás és az együttműködés, szinergiák jönnek létre” – emelte ki az igazgató.

Kedvet kell csinálni a fiatalok körében az építőmérnök szakmához

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy az építőmérnöki szakma egyre keresettebb, ezzel párhuzamosan drasztikusan csökkent az építőmérnöki karra jelentkezők száma. „Kedvet kell csinálni ehhez a szakterülethez, meg kell ismertetni a fiatalokkal a mérnökök munkáját” – mondta. Hozzátette, ahogy a mostani konferencia több külföldi előadója is megteszi, be kell mutatni a sikeres projekteket. A konferencián a nemzetközileg is elismert mérnökök többek közt az innovatív konstrukciókhoz szükséges új szerkezetekről, illetve az ehhez szükséges innovatív szemléletről és kreatív párbeszédről értekeztek. Ennek szemléltetésére számos sikeres projektet mutattak be a világ minden pontjáról.

Kiemelkedő érdeklődés kísérte a Puskás Stadion beruházásával foglalkozó szekciót. Kocsis András Balázs a stadionépítési trendekről tartott előadást, a nemzetközi példákkal adva viszonyítási alapot a magyar nemzeti stadion projektjéhez. Az új stadion főtervezőjeként Skardelli György, a Közti Zrt. vezető tervezője is felszólalt, teljes körűen bemutatva az érvényesített építészeti és funkcionális szempontokat. A régi és az új stadion összevetéséhez részletes adatokkal szolgált, ezekből többek közt kiderült, hogy az új lelátó legtávolabbi pontja 80 méterrel lesz közelebb a pályához, mint a régi stadion legtávolabbi pontja.

A nap záróeseményeként szintén kiemelkedő figyelmet kapott az építőipar jövőjét alapvetően meghatározó Building Information Modelling (BIM) témájában megszervezett kerekasztalbeszélgetés. Az időnként komoly vitákat is hozó, de végig építő jellegűnek bizonyuló megbeszélésen mind a tervezői oldal, mind a beruházói oldal, mind pedig a szoftverfejlesztők képviseltették magukat.

Acélszerkezetek, vasbeton-szerkezetek tervezése

A konferencia második napja az acélszerkezet-, valamint vasbetonszerkezet-tervezői szakmai előírások, új eljárások és módszerek, esettanulmányok terepe, amely előadások magas szakmai színvonalát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói garantálták. A tanácskozás két szekcióban zajlott. Az I. szekció az acélszerkezetek, a II. szekció a vasbeton szerkezetek tervezésével foglalkozott. Mivel lapunk a betonszerkezetek fóruma, ezért csak az ezen szekción elhangzottakat ismertetjük.

A szekció elsősorban a fib által kiadott Model Code 2010 kiadvánnyal foglalkozott, az abban megjelent újdonságokat ismertette. Ez a kiadvány mindig megelőzi az Eurocode tervezési szabványok kiadását, azok előképének tekinthető. Dr. Balázs L. György professzor az anyagtulajdonságok (beton, szálerősítésű beton, betonacél, FRP kompozitok stb.) bővülésével foglalkozott. Dr. Farkas György professzor a tartóssági követelményeket, a fenntartható fejlődés tervezést érintő kérdéseit ismertette. Dr. Kovács Tamás docens kitért a tervezési eljárások méretezéselméleti hátterére, amelyeket kísérletekkel is alátámasztanak. Majd dr. Pintyőke Gábor ismertette a vasbeton vasúti aljak speciális kísérleti és térbeli véges elemes modellezéssel elvégzett kutatási eredményeket. Ezt követően dr. Völgyi István adta elő az új előírásokban fellelhető, vasbeton lemezek átszúródás-tervezési kérdéseit, amely előadás kidolgozásába dr. Almási József is besegített. Az utolsó előadást, amely a vasbeton szerkezeteket érő tűzhatások kérdéseivel foglalkozott, ismét dr. Balázs L. Györgytől hallhatták a konferencia résztvevői.