Lapszámok

2018. április XXVI. évfolyam II. szám

Soósné Balczár Ida: A világ vezető cement- és betongyártói megalapították a Global Cement & Concrete Association szervezetet (GCCA)

A cement és a beton szektorban kilenc vezető vállalat elindította a globális cement- és betonszövetséget (GCCA), egy progresszív új társulást, melynek célja a szektor hozzájárulása a fenntartható építkezéshez.

 A szövetség a fenntartható építés fejlesztésének irányítására összpontosít, és törekszik a cement- és a betonipar különböző társadalmi, valamint fejlődési kihívásokhoz való hozzájárulására. E célból a GCCA globális szinten támogatja a tartós, rugalmas és környezetkímélő épületek és infrastruktúra fejlesztését. A víz után jelenleg a beton a világon második leggyakrabban felhasznált anyag, ennek kapcsán a szervezet napirendjének egyik legfontosabb kérdése a fenntartható fejlődés és az urbanizáció, valamint az éghajlatváltozás mérséklése és az alkalmazkodás. Emellett a GCCA célja az innováció fejlesztése az egész építési értékláncban, együttműködve mind az ipari szövetségekkel, mind az inspiráló építészekkel, mérnökökkel és újítókkal.

 Ily módon a szövetség arra törekszik, hogy bemutassa, milyen konkrét megoldások képesek megfelelni a globális építési kihívásoknak és a fenntartható fejlesztési céloknak, ugyanakkor bemutatja a felelősségteljes ipari vezetést a cement és a beton gyártásában, illetve alkalmazásában.

 A GCCA-t nemzetközi cementgyárak vezetik, londoni székhellyel, kiegészítve és támogatva a meglévő szövetségek nemzeti és regionális szintű munkáját. A GCCA tagsága a világ minden részéről származó cementgyártók számára elérhető, amelyek osztoznak a szervezet értékein, és partnerségeket alakítanak ki olyan szervezetekkel, amelyekkel megegyezik a jövőképük. A GCCA alapító tagjai a CEMEX, a CNBM, a CRH, a Dangote, az Eurocement, a HeidelbergCement, a LafargeHolcim, a Taiheiyo és a Votorantim.

(forrás: CEMBUREAU)