Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

Magyar után német szuperlézer kutatóközpont építéséhez készítettek cementet

Magyarországi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont mellett a hamburgi XFEL kutatóközpont felépítéséhez szükséges speciális építőipari alapanyagok gyártásával is erősítette termékkínálatát a LafargeHolcim Csoport.

A LafargeHolcim Csoport Kutatás- és Fejlesztési részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy a világszerte újonnan épülő, különböző fizikai, műszaki és technikai adottságú építményekhez megfelelő specifikációjú alapanyagokat tudjanak biztosítani. A cégcsoport tagvállalatai az elmúlt évek során több kutatóintézmény építéséhez szállították a későbbi biztonságos és időtálló üzemeléshez szolgáló, speciális igényű építőipari alapanyagokat.

XFEL Szuperlézer Kutatóközpont

Az egyik kiemelkedő példa az elmúlt évben Németországban megépített XFEL szuperlézer kutatóközpont, amely egy 3,4 kilométer hosszú földalatti építmény. A világviszonylatban is a legerősebbnek számító szuperlézer gép használatával a kutatók és a tudósok képesek lesznek a vírusok atomrészecskéinek feltérképezésére, a kémiai reakció filmezésére, sőt a bolygó belsejében lezajló folyamatokat is mélyrehatóbban tudják majd vizsgálni.

A Hamburg közelében felépített földalatti projekthez a LafargeHolcim német leányvállalata, a Holcim Németország szállította a speciális igényű, sugárvédelmi szempontoknak is megfelelő betonokat. Az építkezéshez többek között könnyen szivattyúzható nehézbetont, valamint víz alatt beépíthető betonkeveréket is használtak.

A csoport mérnökeinek olyan új betonhoz kellett alapanyagokat előállítaniuk, amelyek az építőipari normákhoz képest jóval alacsonyabb mértékben tartalmaznak kovasavat, alumíniumot, nátriumot és magnéziumot. A tervező a csoport szakembereivel együtt egy kiterjedt, alapos fizikai és kémiai vizsgálatot fejlesztett ki, amely segítségével minden egyes betonkeveréket megvizsgáltak annak érdekében, hogy biztosítani tudják a nagyon magas követelményeknek megfelelő alapanyag szolgáltatását.

A magyar termékünk is bizonyított

Magyarországi viszonylatban a szegedi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpontot érdemes megemlíteni mint sugárvédelem szempontjából speciális építő alapanyagokat, eljárásokat igénylő beruházást. A lézeres kutatóközpontban a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikáját vizsgálhatják a tudósok, világviszonylatban ezzel is emelve a magyar tudományos eredményeket.

A projekt kivitelezése több szempontból is kihívások elé állította a tervezőket, a kivitelezőket és a beszállítókat is. A LAFARGE három, alacsony hőfejlesztésű terméke is tökéletesnek bizonyult mind a technikai, mind az időtállósági szempontoknak, míg magát a betont a Frissbeton szegedi keverőüzemében állították elő és szállították az építkezésre.

A kísérletekre szolgáló technikai épület rezgésmentességének kialakítása érdekében a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., illetve a Swietelsky Magyarország Kft. 1,2 m magas padlólemezt alakított ki, ezzel biztosítva üzemelésük alatt is a kutatói berendezések elhelyezését, valamint azok stabilitásának fenntartását. A szerkezetépítéshez a LAFARGE CEM II/B-S 42,5 N típusú, KÉK fantázianevű cementje bizonyult a legalkalmasabbnak, amely kohósalak tartalmának köszönhetően jelentős utószilárdulással, és kifejezetten kis hőfejlesztésével, így csekély repedési hajlamával szolgálta ki a tervezői, megrendelői igényeket.

Az épület további maximális stabilitása érdekében 819 cölöpöt fúrtak a rossz minőségű, agyagos talajba, és betonoztak be a LAFARGE CEM III/A 32,5 R-MSR típusú, PIROS RAPID fantázianevű cementjével, amely kifejezetten alkalmas az olyan nagy kezdőszilárdságú monolit szerkezetek létrehozásához, amelyek legfeljebb XA2 környezeti osztályig ellenállóak.

A lézer technológia főépületének 6 642 m2 alapterületű „A” épület vázába a „ház a házban” konstrukció alkalmazásával kerültek a speciálisan kialakított bunkerek, melyek 1, illetve 2 méter vastag vasbeton, sugárvédelmi falakkal rendelkeznek. Ezek az ún. „tiszta terek”, ahová egyelten porszem sem kerülhet be, hiszen már az is megtöri a fényt és beszennyezi a kísérlet tisztaságát.

A bunkerek betonozásához már nagy mennyiségű anyag bedolgozására volt szükség. Az anyagmennyiségből adódó hőfejlődés okozta repedezések megelőzését a LAFARGE CEM III/B 32,5 N LH/SR jelölésű, LILA fantázianevű szulfátálló kohósalakcement alkalmazása biztosította, amely kis kezdőszilárdságú, nagy végszilárdulású, alacsony hőfejlesztésű, ugyanakkor repedési és zsugorodási hajlama csekély.