Lapszámok

2018. február XXVI. évfolyam I. szám

EB kezdeményezés: Műanyag Stratégia a cementipari hulladékfeldolgozásban

A körkörös gazdaság működésében kiemelt szerepe van iparágunknak, főként a CO2-kibocsátás miatt. Az Európai Bizottság újabb stratégiát és ajánlást dolgozott ki, amely a műanyaghulladék iparági újrafelhasználásával hozzájárulhat a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

A Környezetgazdasági csomag részeként egy dedikált Műanyag Stratégiát tett közzé az Európai Bizottság. Eszerint a cementipar azzal, hogy az elsődleges tüzelőanyagok helyett a különböző iparágakból származó hulladékok széles skáláját használja fel alternatív tüzelőanyagként, csökkenti a CO2 kibocsátását. A legnagyobb arányú alternatívtüzelőanyag-felhasználást ezen a téren a műanyagok képviselik. Az ipari szimbiózis szempontjából a Műanyag Stratégia érdekes a cementipar számára, amely teljes mértékben támogatja az Európa erőforrásainak védelmét célzó javaslatokat, legyen az elsődleges vagy másodlagos forrás, netán hulladék. A bizottság műanyag-stratégiája szerint jelenleg alacsony mértékű a műanyag újrahasznosítása, mivel a legtöbb hulladéklerakóba kerül, vagy égetőműben használják fel. 

Annak érdekében, hogy a cementipart támogassák a szén-dioxid kibocsátás csökkentési törekvéseiben és alapvető szerepe legyen a körkörös gazdaságban, kulcsfontosságú az alternatív tüzelőanyagok biztosítása. Mivel a műanyag hulladékok igen nagy szerepet játszanak a cementipar kiszolgálásában, nagyon fontos, hogy a politikai döntéshozók erősen fókuszáljanak a hasznosítható és újra feldolgozható hulladékok lerakásának tilalmára, valamint annak felismerésére, hogy ezek a másodlagos hulladékok a cementgyártás folyamatában újrahasznosításra kerüljenek.

A műanyagok feldolgozásának nagy jelentősége van, mivel az újrahasznosítható hulladékok rendelkeznek azokkal a paraméterekkel, amelyek szükségesek a teljes kiégéséhez, ugyanakkor a folyamat minimális környezeti hatással jár. Mivel a műanyag hulladékok tüzelőanyagait inert komponensek alkotják, vagyis a hamu ásványi összetevői teljesen beépülnek a cementklinkerbe, a feldolgozás lehetőséget nyújt az energia és anyag egyidejű hasznosításának egyedülálló lehetőségére.

Összefoglalva, a műanyag stratégiának biztosítania kell, hogy minden olyan műanyaghulladék, amelynek fűtőértéke üzemanyagforrásként kinyerhető, ne kerüljön lerakásra. Iparágunk úgy véli, hogy többet kell tenni az újrahasznosítható hulladék lerakásának megtiltása érdekében. Jelenleg a tagállamokban jelentős különbségek vannak a hulladékgazdálkodási politikákban. A szelektív gyűjtésre, válogatásra és anyag-visszanyerésre vonatkozó intézkedések nagy valószínűséggel számos tagállamban költséghatékony módon valósíthatók meg. (CEMBUREAU)