Lapszámok

2017. augusztus XXV. évfolyam IV. szám

Szigeti-Bognár Krisztina, Szórád Tamás: Növekvő igények, növekvő teljesítmény az előregyártásban

A jelenlegi építőipart meghatározó lendület fokozottan érezteti hatását az előregyártott vasbeton-építési szegmensben is. A folyamatos, nagy volumenű kereslet jelenléte a szerkezetgyártókat arra készteti, hogy a megvalósításra váró épületeket az eddigi hatékonyság mellett lehetőség szerint még gyorsabban kivitelezzék, így a szerkezetek kialakításánál a funkcionalitás kerül az első helyre.

A megfelelő kreatív megoldások és műszaki tartalmak megtalálásával az előregyártott szerkezetek kifejezetten alkalmasak a beruházók kivitelezési idővel és a minőséggel kapcsolatos megnövekedett igényeinek kielégítésére. A tervezők és a szerkezetépítők szorosabb együttműködésével és az épületszerkezetek funkcionalitásának abszolút előtérbe helyezésével, illetve a vasbeton szerkezetek természetéből adódó előnyökre építve (elhanyagolható karbantartási költségek, kedvező tűzállósági paraméterek, nagy áthidalható fesztávolságok stb.) az építési költségek csökkenthetők és a megvalósulási idő is lerövidíthető, ez pedig versenyképes megoldásokat eredményez a gyorsuló piacon.

A Fliegl Abda Kft. magasraktára ilyen aktuális kihívást jelentett a projektben résztvevő tervező és szerkezetépítő kollégák számára. Az épület tervezésénél fontos szempont volt, hogy olyan ingatlanon létesül, ahol épületek találhatók, így a mintegy 2 200 m2 alapterület lehetőségeit és a raktározástechnikai funkciókat szem előtt tartva döntöttek az épület középső részén a magasraktár kialakításáról.

A kivitelezésre rendelkezésre álló idő rövidsége, továbbá a gyártástechnológiai és a közúti fuvarozási korlátok miatt a 26 m építménymagasságúra tervezett csarnokszerkezet pillér elemeit két részre bontottuk, úgynevezett pillértoldásos módszerrel alakítottuk ki. Az alapba befogott alsó pillér 18 m-es épületmagasságig „I” keresztmetszetű, 140 cm széles kialakítású lett, melyre oszloppapucsos toldással, helyszíni csomóponti kiöntéssel építettük rá a felső pillérrészt. Így biztosítani tudtuk az épület folyamatos szerelhetőségét, anélkül, hogy a termékgyártásban és a szállítmányozásban túl bonyolult szervezési műveleteket kellett volna végrehajtanunk.

Végeredményben egy rövid idő alatt megvalósítható épület született, melynek minden paramétere a későbbi funkciót szolgálja.