Lapszámok

2017. augusztus XXV. évfolyam IV. szám

Szilvási András: A betonhomlokzatok építészeti felhasználásának új útjai

Külföldi ismertetőkben, a szakirodalomban többször találkoztam a függönyfal kifejezéssel olyankor, amikor előregyártott vagy öntött homlokzati betonfal és üveg kombinációja volt a vizsgálat tárgya. Az építészet általában függönyfal címszó alatt egy megfelelő (akár beton) teherviselő szerkezet elé befüggesztett könnyűszerkezetet fogalmaz meg. Ugyanakkor a betonhomlokzatoknál erről így nem lehet beszélni. Hatásában azonban lehet hasonló, mint ahogyan a jelen elismert építészei használják a homlokzatképzés során a betont és az üveget. Néhány esetben ezt is meghaladta az épí- tészek képzelete, amikor a homlokzati „függönyfal” mint betonfátyol értelmezhető. Az alábbi példákban ez a két terület jelenik meg, minden esetben a csúcs betontechnológia és a kivételes gyártási, szerelési pontosság alkalmazásával.

BETON ÉS ÜVEG „FÜGGÖNYFAL” A MODERNIZMUS JEGYÉBEN

Toyo Ito japán építész tervei alapján építették meg a Tod Omotesando Buildinget Tokió legrangosabb bevásárlóutcájában. Az építész a fák egyszerű, természetes szerkezeti észszerűségét képezte le az öntöttbeton homlokzatra.

Ez a homlokzat egy üvegfalas építészeti szemlélet bedolgozása a monolit látszóbetonos homlokzat megjelenítésére. Ezeken a homlokzattípusokon a különböző homlokzati struktúrák egy síkban, mint egy függönyfal jelennek meg.

Forrás: arcspace.com/features/toyo-ito

A lényeg a két anyag (beton és üveg) egy síkban való függönyfalszerű homlokzati alkalmazása. Drámai hatást vált ki az egysíkú homlokzaton a beton és az üveg tervezett indaszerű megjelenítése, ez egyben izgalmassá is teszi. Természetesen a beton homlokzati részek statikai jelentőséggel bírnak. Tartóként való használatuk kiküszöböli a falközeli pillérek alkalmazását, amellyel megnöveli a belső terek rugalmasabb építészeti felhasználhatóságát.

Turistaútjaim egyikén figyeltem fel Grúziában, a magas Kaukázus hegyei közötti Mestia városában a helyi rendőrség épületére.

Tervezőjének nevét nem sikerült kiderítenem, de az épületről több fotót készítettem.

Mestia: Városi rendőrség épülete (Forrás/foto: Szilvási András)

A kubus a maga egyszerű szépségével üdítően hat a városka építészetére. A függöny itt jellemző hullámosságot vesz fel, a beton és az üveg nem képez egy síkot a homlokzati felületen. Jellegzetessége az előregyártott homlokzat, amely a matricás felületképzésnek köszönhetően nem egysíkú. Az üveg falrészletek az előregyártott panelek belsőtéri oldalán jelennek meg, a tervező a homlokzatbeton vastagságának méretével is játszik az összkép kialakításakor. A panelillesztéseket nem hagyták szabadon, kikenték a homlokzati beton színével megegyező száladalékos anyaggal.

Stockholm: L’Oréal épülete. Forrás: skyscrapercity.com/ és aasarchitecture. com/2013/05

Nagyon áttetsző nem hagyományos beton és üveg homlokzat a L’Oréal irodaházán Stockholmban. A különleges fényes, fekete betonfelületet ún. GRC betonnal készítették. Lényege, hogy rendkívüli tisztaságú és színezetű homokkal, lúgálló üvegszál adagolással, polimerekkel és a megfelelő minőségű cement hozzáadásával hozták létre, jellemzője a függönyfalszerű kiképzés, az üvegfelületek belső oldali elhelyezése, a betonindák szerkezeti vastagságának végletes lecsökkentése. Készülhet szórással és (vibrációs technológia) előregyártással. A L’Oréal székház betonfelülete előregyártott elemekből jött létre. Tartószerkezeti jellege nincs, csak a homlokzati design megteremtése volt a cél. Különböző színű pigmentek alkalmazásával a színezés széles skálán mozog. A stockholmi L’Oréal épületet a IAMZ Design Stúdió tervezte.

A 2015-ös Milánó Expo fő attrakciója az olasz Palazzo Italia épülete volt. Népszerűen „szmogevőnek” nevezték el különleges, légszennyezést elnyelő tulajdonságának kö- szönhetően. Az expo befejezése után Technológiai Innovációs Központ funkcióval él tovább Milánóban a 13 000 négyzetméteres épület. A Palazzo Italia homlokzatát 900 m2 különleges fehér betonháló alkotja, amely 900 db biodinamikus beton panelből áll. A szmogelnyelési tulajdonságra kifejlesztett cement teszi lehetővé a légszennyeződés csökkentését. Az elnyelt légszennyeződés a felületen fénnyel érintkezve sókká alakul, amelynek már nincs káros tulajdonsága. A fehér cementből készült betoncsipkék kü- lönleges látványt nyújtanak. Tartószerepe nincs, az üvegfal előtti csipkefüggöny része a látványnak. Az épület energiaigénye nettó nulla, amelyet a fotovoltatikus üveg- és betonfelületek tesznek lehetővé.

Milánó: Palazzo Italia. Forrás: archdaily.com/630901

Európa Kulturális Fővárosa volt 2013-ban Marseille, amely erre az alkalomra számos építészeti remekművel gazdagodott. Köztük egy különleges grafitszürke betonfátyol homlokzatú épülettel, az Európa és a Földközi-tenger térségének civilizációját bemutató Nemzeti Múzeummal (MuCEM).

Ha figyelembe vesszük a bevezetőben taglalt függönyfalra vonatkozó megfogalmazást, akkor talán ez a homlokzat van a legközelebb a függönyfal jelentéséhez. Az alapszerkezet a MuCEM-nél betontartókból áll (pillérek, fél keretek, gerendák), amelyek mint egy elé függesztett betonfátylat tartják a szürke látványbeton homlokzatot. A fátyol szerkezeti méreteinek karcsúságát a nagyteljesítményű szálerősítésű beton és a gondosan megválasztott betontechnológia tette lehetővé. Az építész (Rudy Ricciotti és Roland Carta) törékeny csipkefüggöny homlokzata leköveti a tengeri szivacsok látványát, azon túl pedig szándékoltan árnyékolószerkezetként is működik.

 

Marseille: MuCEM. Forrás: epiteszforum.hu/marseille-2013 és mucem