Lapszámok

2017. április XXV. évfolyam II. szám

Für-Kovács Adrienn: Betonszerkezetekről könnyedén, vasalatmentesen

Modern technológiák biztonságos alkalmazásai tervezési és kivitelezési szemszögből – így összegezhető a Betonszerkezetekről könnyedén, vasalatmentesen c. szakmai rendezvény, amelyet február 16-án tartottak Budapesten szakemberek számára. A gyakorlatorientált előadásokon több évtizedes kül- és belföldi tapasztalatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Dagály versenymedence

Az építészeti trend fejlődésével egyre inkább hódít a szintetikus és üvegszálmegerősítés alkalmazása – mondta Fűr-Kovács Adrienn, az Avers Fiber Kft. ügyvezetője, a konferencia házigazdája. Az íves, vékony vagy egyéb műszaki többlettel rendelkező betonszerkezetek kivitelezése más technológiát igényel, mint a korábban megszokottak. Legyen szó ipari padlóról, födémről, vízzáró medence szerkezetről vagy designbeton falpanelről.

Csak a beruházó igényeinek ismeretében lehet optimalizált ipari padlót tervezni. Fontos tudni, hogy milyen funkcióra és gyártástechnológiára tervezzük a betonszerkezetet, ez meghatározza a beton kitéti osztályától kezdve a szálerősítés típusán át a padlólemez vastagságát – mondta a tervezési alapokról Sántha Zsuzsanna és Sebők Tamás. Szecsey Márton statikus, geotechnikus a logisztikai és gyártócsarnokok nagytáblás ipari padlóinak tervezéséről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy táblák esetében még inkább kiélezett figyelemmel kell lenni az egységesen tömörített és a statikában kiírt ágyazatra. Az acélprofilok teherátadási szerepe is fontos a nagytáblás méretezések során. A High Grade szintetikus szálerősítés esetén a táblaméret 30x30 méter, ha a szálat alkalmazzuk. Ettől természetesen speciális esetben el lehet térni, mint például ahogyan a Tüskecsarnok esetében is tették ezt. A High Grade szálerősítést acélhálóval kombinálva a táblaméret 60x35 méter volt. A Brugg Contec AG új szálterméke a Diamond nevű szál, amit nagyobb adagolásban is lehet alkalmazni, így a későbbi tervezések során a kombinált vasalat teljes egészében kiváltható szintetikus szálerősítéssel. A Diamond szál további előnye ipari padlóknál, hogy a padlófelületből nem áll ki, mint a merev makrószálak.

Az ipari padlók kivitelezési alapszabályairól Sipos László, a Verbau Kft. főépítésvezetője tartott előadást. Az alépítmény – mint a legkritikusabb rész – megfelelő minőségére hívta fel az építtetők figyelmét. Megerősítette és alapvető feladatként jelölte meg, hogy a kivitelezést megelőzően a terhelési adatok és a funkció meghatározása után lehet a legoptimálisabb és hosszú élettartamú ipari padlót építeni. Fontos továbbá, hogy az ipari padlók nem előregyártott designtermékek, hanem a munkaterületen – annak környezeti hatásaival – kerülnek kialakításra. Így egyrészt biztosítani kell a padlólemez-kivitelezés alapkövetelményeit – zárt, huzatmentes környezet, optimális hőmérséklet –, illetve a megrendelőnek, beruházónak tisztában kell lennie az ipari padló optikai, esztétikai tulajdonságaival, mint például a színeltérés – foltosodás – vagy a minimális mikrórepedések, a szálfelúszások jelenségével, ami nem von le a padlószerkezet műszaki értékéből. Fontos elemként jelölte meg – a padlólemez kivitelezését megelőző – tapasztalati ismeretek megvitatását – konkrét szabványok hiányában –, kitért ezen belül a vastagság, a szilárdság, az optimális száltípus és mennyiség kérdéseire.

Bundschuh Zsófia előadásában a győri, finommechanikai eszközöket gyártó MELECS gyár ESD védett betonpadlójáról beszélt. Arról, hogy a High Grade szálerősítéssel készült betonszerkezetek minden felületképzési típussal kompatibilisek, legyen szó kéregerősített, műgyantázott vagy csiszolt felületről. Az elmúlt években egyre elterjedtebb lett a csiszológépek által elérhető polírozott felületképzés, hiszen az esztétikum mellett számos más előnnyel rendelkezik.

A rendezvényen nem megszokott, bravúros megoldásokról is hallhattunk. Például a Dagály Úszóaréna különböző speciális betonigényeiről Hernádi Eleonóra, a Betonpartner Kft. betontechnológusa és laborvezetője elmondta, hogy a megrendelővel tartott folyamatos technológiai megbeszé- lések tették lehetővé a tökéletes kivitelezést. Az igényelt betonminőség igen széles skálája a C12/15 szerelőbetonoktól a C30/37 öntömörödő, a C45/55 XA3-XK4(H) kopásálló betonokon keresztül a C50/60 betonszilárdságig terjedt. A vízzáró falak betonminősége C30/37-XC4-XD2-XV2(H)-16-F3/ F4 volt. A tökéletes vízzárást – a vasalási hányad növelése nélkül – többek között High Grade szálerősítéssel érték el, ami azért különleges megoldás, mert a medence falai közvetlenül érintkeznek a gépészeti résszel. A tökéletesen vízzáró betonfalak esetében nem volt szükséges a vízszigetelő lemezek alkalmazása, így a megrendelő a technológiaváltás alkalmazásával időt nyert.

Cobiax rendszer Codico, Perchtoldsdorf, Ausztria

Könnyített monolit födém tervezéséről, a Cobiax rendszerről Markovits Péter, az MTM Kft. ügyvezetője tartott előadást. A modern építészet kihívások elé állítja a társtervezőket: a flexibilitás igénye miatt nőnek a fesztávok, és a födémek terhelhetősége is növekszik. A gépészeti ellátás egyre speciálisabb, ami szerkezeti szempontból több és nagyobb födémáttörést jelent. A Cobiax technológia alkalmazása nagyobb tervezői szabadságot biztosít a látványos fesztávok, a rugalmasan használható nagy terek lehetőségével. Eddig megoldhatatlannak tűnő, akár 18 m-es fesztávú, alul-felül sík födém is építhető gerenda és/vagy előfeszítés nélkül. A Cobiax legfontosabb hatása a vasbeton födémekben való alkalmazásban az önsúly csökkentése úgy, hogy az alsó-felső betonvas háló közé a vasszereléssel egy időben takaréküregképző műanyag elemeket építenek a monolit szerkezetbe, csökkentve a beton mennyiségét azokon a területeken, ahol statikai szempontból ennek kisebb a jelentősége, így optimalizálható a szerkezet mérete, önsúlya és teherbírása.

A konferencián a designbetonokról is hallhattunk. A Világlátó függönyfal rendszerekről az IVANKA Zrt. egyik tulajdonosa, Ivánka Katalin beszélt. Előadásában a Dock 72 – Brooklyn Navy Yard, New York betonhomlokzat projektet mutatta be. Az építészet jövőjét az energiahatékony épületszerkezeti megoldások fogják meghatározni. Ebben központi szerepet játszanak a tökéletesen egybehangolt megoldások, amelyek optimálisan kielégítik a függönyfalak és üvegfalak építészeti és műszaki követelményeit. Ebbe illeszkednek bele a designbeton homlokzati elemek, melyek elvékonyítva és szálerősítve készülnek el. A projekt szervezési szempontból is érdekes, mivel a betonpanelek gyártása Magyarországon folyik, de ez a tény nem befolyásolhatja a szállítási határidőt.

A nap zárásaként dr. Salem G. Nehme, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék laborvezetőjének és egyetemi tanárának gyakorlatorientált jótanácsai hangzottak el a tervezési és kivitelezési hibák elkerülésére.