Lapszámok

2017. április XXV. évfolyam II. szám

Fix Textil - Beliczay Zsófia Textiltervező és keramikusművész

A beton hosszú élettartamú, a környezeti hatásoknak ellenálló építőanyag, mellyel egyedi alkotások is létrehozhatók. Vajon mi köze a textilnek a betonhoz? A két anyaggal folytatott kísérlet során hogyan került képbe az újrahasznosítás? Hogyan testesült meg ez egy rangos nemzetközi verseny díjnyertes pályázataként? Ezt a projektet mutatom be írásomban.

KEMÉNY ÉS LÁGY MŰVÉSZET ÖTVÖZETE

A „kemény” anyagok megformálása régóta áll érdeklődésem középpontjában. Alap (BA) diplomámat kerámia szakon szereztem, a beton – mint rendkívül sokrétű anyag – már ekkor is megjelent anyaghasználati kísérleteimben, alkotásaimban. A mesterszak választás során elsődleges szempontom az volt, hogy a művészeti önkifejezés és a gyakorlati hasznosíthatóság szorosabb kapcsolatát biztosító területen is fejlődjek, így MA diplomámat textiltervezés szakon szereztem. A beton ez alatt is szerelem maradt, így lett a diplomamunkám a Fix Textil. Konzulenseim: Koleszár Ferenc és Baráth Hajnal, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanárai, bátorítottak kísérleteimben, így beneveztem a frankfurti Heimtextil 2017. keretein belül idén januárban megrendezett „Young Creations Award: Upcycling” nemzetközi pályázatra, ahol „room concept” kategóriában első díjat kaptam.

ANYAGKÍSÉRLETEK ÉS ANYAGVÁLASZTÁS – MIBŐL LESZ A FIX TEXTIL?

Fix Textil a beton és a textil ötvözése. Szilikátipari anyaghasználattal és ismerettel jelenítek meg egy, a textiltervezésből jól ismert kötésformát, a vászonszövést. Ezt a puha szövött textilt (használt lepedővászon) a kemény betonnal merevítem. Munkámat anyagkísérletekkel kezdtem. A beton hoszszú élettartamú, a környezeti hatásoknak ellenálló építőanyag. A szövésnél láncfonalnak kifeszített acélsodronyokat használok, vetülékfonalnak leselejtezett pamutvásznat, amit kikevert betonba mártok közvetlenül a szövés megkezdése előtt. Így a textilanyag beszívja a betont és amíg nem kezd el kérgesedni, beszőhető a láncfonalak közé.

Első anyagkísérleteimnél több, már leselejtezett szálasanyagot is kipróbáltam, köztük régi pulóverből visszabontott pamutfonalat, elkoptatott farmerszoknya anyagot, kinőtt lenvá- szon inget, kidobott filcszőnyeget stb. Végül a pamutvászon anyagot választottam, mert használtan, nagy mennyiségben, könnyen beszerezhető.

Az eredmény egy szövött betonfelület. A szövés struktúrája látható marad a szövés után is, ugyanakkor a kötés után kemény felületet kapunk. A textilanyag a betont kikönynyíti. Munkám külső és belső környezetben is időtálló, egyúttal olyan textilfelület jelenhet meg a külső környezetben, amit benti környezetben megszoktunk, kedvelünk. 1 mmes szemcsenagyságú, fehér színűre kötő design betonkeveréket használtam.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS ÉS FUNKCIONALITÁS – FIX TEXTIL ALKALMAZÁSA A LAKBERENDEZÉSBEN

A pamutvászon anyagot gyakorlatias szempontok szerint választottam: ebből vannak az ágylepedők. A közintézményekben egy lepedőt akár háromszor is kimosnak egy héten, ennek következtében az anyag hamar elkopik és kidobásra kerül. Az ilyen leselejtezett lepedőket gyűjtöm be és használom fel 100%-ban: csíkokra tépem, így lesz alkalmas vetülékfonalnak.

Anyagkísérleteim igazolták, hogy autonóm irányba könnyen elvihető lenne a munkám, ám kihívásnak tekintettem a funkcióval is rendelkező tárgy létrehozását. Így a méreteket kezdtem vizsgálni, nagyítani és újabb ismeretek tükrében találtam ki a térelválasztást és az árnyékolást funkcióként. Az alapelemet előtanulmányok és gyűjtőmunka után terveztem meg, papírmaketteken. A választás az 55 cm hosszú és 30 cm széles C formájú elemre esett, amit vászon szövéssel készítek el. Más méretű elemekkel is tervezhető a rendszer, kisebb és nagyobb méretben is szőhetők az elemek.

Rozsdamentes és saválló kötőelemekre terveztem a rendszert, ami nagyobb terhelést is elbír. Ha adott egy helyszín, ott a leárnyékolandó/elválasztandó hely nagysága függvényében alakítható a rendszer. Az elemekbe szövés közben méretre vágott acélcsöveket integráltam, ami lehetővé teszi, hogy az elemek a kifeszített acélsodronyon vagy acélhengeren kis karabinerek segítségével csúsztathatók legyenek. A sínek elhelyezhetők egymás mögött, alatt, párban vagy több párban is. A rájuk fellógatott elemek száma, mérete és formája is tetszőlegesen változhat. Ezt a kívánt látvány, a szükséges árnyékolás és a térelválasztás mértéke határozza meg. Ha a sínen kezünkkel összébb vagy széjjel csúsztatjuk az egyes elemeket, változik a beárnyékolt terület nagysága, iránya, formája, de szórtan átszűrődő fényt is elérhetünk vele. Árnyékoló funkciót úgy tud betölteni, ha az ablakhoz szereljük, akár kintre, akár bentre. Ha viszont térelválasztóként használjuk, akkor az elemek kézzel tologatásával módosíthatjuk az átláthatóságot a két szétválasztott terület között.

TOVÁBBLÉPÉSI LEHETŐSÉGEK

A Heimtextil hosszú évek óta a világ legfontosabb, lakás- és közületi textíliák témában megrendezett szakvására. A vásáron nagy szerepet játszanak a jövőt jelentő, „zöld” és tartós textíliák. A „Young Creations Award: Upcycling” versenyt ötödik éve írják ki azzal a céllal, hogy végzős hallgatók és rangos fiatal tervezők újrahasznosítási munkáit versenyeztessék, így sokat jelent számomra az elnyert díj, ösztönöz arra, hogy tovább dolgozzak ezzel a koncepcióval.

A technológia még nem kiforrott, fejlesztéseket igényel. Kísérletezni szeretnék más anyagok bemártásával, amelyek nagyobb terhelhetőséget tesznek lehetővé. Itt jöhet szóba más kötéstechnikák kipróbálása és alkalmazása vagy a formára szárítás. Számtalan irány lehetséges, de bármelyikhez is nyúlok a közeljövőben, már most izgalommal várom a benne rejlő kihívásokat.