Lapszámok

2017. április XXV. évfolyam II. szám

Szilvási András: A brutális beton vége? II. rész

A brutális beton építészete: a kompromisszumok nélküli vágy, hogy elmondja a valóságot úgy, ahogyan van – építészetileg beszél. Folytatjuk az előző számunkban megkezdett témát.

Sietni kell, mert néhány, a beton brut stílust követő alkotás megtekintésére már nincs mód, vagy rövid idő múlva lebontják, vagy átalakítják őket. Londonban 2018-ra ígérik a Camden torony átalakítását. Sok száz szobás modern szálloda lesz belőle, különböző, a társadalmi életre alkalmas terekkel.

Camden Town Hall Annexe, King's Cross. Foto: theguardian.com

Más, brutalista stílusban megépült épületek védettek lettek, illetve a védettségük kialakítása most van folyamatban. Grade II jelű védettséget kapott a Patrick Hodgkinson által tervezett épület, amely sok filmben is helyszínként szolgált. Világos szürke színeivel, enyhén teraszos homlokzatával, tornyaival barátságos hangulatot áraszt.

Brunswick Centre, London. Foto: Londonist

És egy a világhírű magyar építészek közül: Breuer Marcell Lajos építészete is alkalmazta ezt az irányzatot. Grandiózus épületei nagy részben az USA állami beruházásainak köszönhetőek, de tervezett sok magánberuházásban megvalósuló, a brutális beton jegyeit viselő nyaralókat és lakóházakat is. Mesteri módon alkalmazta a brutális beton építészetet.

United States Department of Housing and Urban Development Foto: Wikipédia

A kortárs magyar építészeket is megihlette a brutális beton filozófiája. Finta József nem tartozik a nyersbeton homlokzat építészeti alkalmazásának szorgalmazói közé, azonban Salgótarjánban megépült áruháza magán viseli a beton brut minden vonását. Nyers felületei deszkazsalu rafinált kiosztásával készültek. Ma is áll az épület, az utóbbi időben változtattak a homlokzaton, elsősorban színezéssel.

Pécskő Áruház, Finta József, 1966-1969 Foto: Wikipédia

Ugyancsak elgondolkodtató, hogy a hazai organikus építészet mestere, Makovecz Imre sem tagadta meg egy időben a betont mint építészeti látványt. Jó példa erre a Bodrog Áruház Sárospatakon. Építészetének csak rá jellemző stílusjegyei azonban már itt is felfedezhetők.

Bodrog Áruház 1969, Sárospatak. Foto: makoveczimre/epuletek

Az Angelo Bucci SPBR Arquitetos iroda álmodta meg a tengerparti villát Brazíliában. A brutalizmus ihletésű villa a látványos „lángoló zöld” tengerparti közegben mint egy hideg jégkocka zárja be a teret. Kielégíti a csendes magánszféra minden igényét, utcára zárt, a tengerre látványos felnyitásokkal.

Tengerparti villa, Ubatu, Brazília 2016. Foto: highsnobiety.com

Zaha Hadid, a nemrégiben elhunyt kiváló építésznő épületei teljesen egyediek. Nem ismeri az egyenes vonalakat, a teljesen sík felületeket. Nála az építészet a geometria művészete, amelyhez legtöbbször a természetből vette az ihletet.

Aquatics Centre, London. Zaha Hadid Architects, 2012. Foto: lakbermagazin.hu

Ívei, görbült felületei összhangban vannak az általa valamilyen célra tervezett épületek funkciójával, filozófiájával. Építészetében minden anyagot felhasznál, mások mellett vannak a brutális beton sajátosságait viselő épületei is, de nem ez a jellemző a munkásságára. Azonban a brutálisbeton-építészetben is maradandót (pld. MAXXI, a XXI. századi Művészeti Múzeum, Róma) alkotott.

Aquatics Centre, London. Zaha Hadid Architects, 2012. Foto: lakbermagazin.hu

A betont, a látványbetont szívesen alkalmazta a belső terek képzésében is. Kiváló példa erre a 2012-es londoni olimpiára készített Aquatics Centre belső kiképzése.

Tadao Ando sajátos betonművészete egy kicsit túlmutat a beton brut fogalmán, ugyanakkor tagadhatatlanul brutális építészet, amit a Shanghai Poly Grand Theatre megépítésével produkált.

Shanghai Poly Grand Theatre. Foto: dezeen.com

Minden látszat ellenére az épület betonból készült, van, ahol láthatjuk (mint homlokzat), másutt hajlított festett alumínium lemezek mögé bújik, vagy a beton homlokzat elé emelt üvegfallal teszi sejtelmesen láthatóvá.

Shanghai Poly Grand Theatre. Foto: dezeen.com

Manuel Aires Mateus minimalista terve alapján Melidesben építették meg ezt a nyaralót. A szerkezet és a látvány brutálisan beton. Deszkazsalus beton textúrájával, foltos, fáradt szürke színével jól illeszkedik a környezetéhez. Építészete alkalmazkodik a helyi építési kultúrához, amely nagy, a környezetre nyitott, tagolt felületeket alkalmaz, mégis árnyékos tereket hoz létre.

Jellegzetes alentejo népi stílusban megépült nyaraló. Portugália, Melides. Foto: dezeen

A brutálisbeton-építészetnek hatalmas irodalma van, a világban számtalan, a beton brut szellemében megvalósult építmény létezik. Ezek közül jó néhány már ikonná vált, másokat egyszerűen csak kedvelnek. Természetesen a teljes társadalomtól nem lehet elvárni, hogy ne legyenek ennek az építészeti vonulatnak ellenzői. Vannak, de az ő kritikáik csak tovább erősítik, jobbítják a brutális beton építészetét.

Egy biztos, a cikk elején feltett kérdésre a válasz: a brutális beton él, köszöni jól van.