Lapszámok

2017. február XXV. évfolyam I. szám

Komoly és piacképes gyakorlati tudás a pécsi mérnökhallgatóknak - Cement- és betonipari kiegészítő képzés indult a PTE-n

Felsőfokú, gyakorlati tudásanyagra épülő szakemberképzés indul a PTE Műszaki és Informatikai Kara, valamint a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) együttműködésében. A felgyorsult építőipari fejlődés és az állandóan változó iparág megköveteli, hogy a munkaerőpiacra frissen kikerülő szakemberek naprakész gyakorlati tudással rendelkezzenek. Ezt teszi lehetővé a kar és a szövetség összefogása.

Az együttműködés keretében cement- és betonipari kiegészítő képzés indul, amelynek első lépéseként 2016. november 29-én ünnepélyes együttműködési megállapodást írt alá a CeMBeton és a PTE. A megállapodás elsősorban a felsőfokú szakember-, szakmérnökképzés és a kutatás-fejlesztés támogatására jött létre. Az új fejlesztésű építő- és alapanyagok felhasználásának, beépítési módjainak, illetve a hagyományos és innovatív technológiák megismertetésében, a környezetvédelmi és jogi környezet bemutatásában a szövetség tagvállalatai működnek közre. A nemzetközi szinten jelen lévő és elismert cégek a magyar cement- és betonipart reprezentálva, gyakorlati tapasztalatokon alapuló tudással látják el a pécsi mérnökhallgatókat.

„Az építőmérnök-képzéshez kapcsolódó kutatási területek, mint például a roncsolásmentes anyag- és szerkezetvizsgálatok, valamint az épületdiagnosztika országosan is kiemelkedő laborháttérrel és módszertannal szolgálja az ipari partnereinket és a képzést egyaránt. Az anyagtan, a mai kor elvárásai szerint változó megoldási, kivitelezési módszerek megismerése elengedhetetlen az alapszakokon, és új, minőségi feladatot jelent a már végzett, gyakorlott szakemberek oktatásában. A kiegészítő képzés keretében az építőipari szakértők a magas szintű szakmai ismereteik átadásával egyrészt emelik a mérnökhallgatóink oktatásának színvonalát, másrészt pedig megteremtik az iparág szakképzett munkaerő-utánpótlását” – emelte ki köszöntőjében dr. Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja.

„Az együttműködés célja, hogy a jövő munkavállalói már az egyetemi tanulmányok során hasznos gyakorlati tudást szerezzenek. Nem titkolt célunk, hogy gondoskodjunk a szakmai utánpótlásról, és a fiatal mérnökhallgatókkal megismertessük a világon második leggyakrabban használt anyagban, a betonban rejlő potenciált” – mondta az aláíráson Szarkándi János, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke.