Lapszámok

2017. február XXV. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: Cement- és betonipari szakemberek részvétele a felsőoktatásban

A cement- és betonipar ma már innováció, energiatudatos gyártás és nemzetközi tudásbázis összessége, a körforgásos gazdaság fontos pillére, melyben a hazai gyártók technikailag és szakmailag is a világ élvonalát képviselik. A felgyorsult építőipari fejlődés olyan új irányokat jelöl ki, amelyekben az egyetemekről kikerülő, frissen végzett hallgatók már naprakész, versenyképes tudással indulhatnak neki a munkakeresésnek.

Ezt felismerve a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), illetve a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) együttműködési megállapodásokat kötött több hazai műszaki egyetemmel, ezek keretében a szövetségek tagvállalatainak szakemberei részt vesznek a hazai felsőfokú szakemberképzésben. 2016-tól a CeMBeton és a MABESZ összehangolja oktatási tevékenységeit is, a két szövetség egymás szakterületét kiegészítve szorosan együttműködik, ezáltal lehetőség nyílik a széles körű gyakorlati tudás átadására a jövő szakemberei számára.

Az egyetemek kedvezően fogadták a szövetségek kezdeményezését, hiszen az így megvalósuló tudástranszfer több okból is fontos a hallgatók, az egyetemek, az ipar és az ország gazdasága számára. A szövetségek és tagvállalataik szakembereinél fellelhető tudás nem csak egy-egy gyár működésére, termékeire vonatkozik, hanem a szövetségi feladatokkal és a CeMBeton tulajdonában álló kutató-vizsgáló, tanúsító szervezet tevékenységével összefüggésben az egész iparág hazai és európai kihívásaira is.

A CeMBeton szakemberei által képviselt műszaki terület elsősorban a cement- és transzportbeton gyártás témakörét öleli fel, ezzel kapcsolatban összesen 42 előadásórányi (42x45’) anyagot dolgoztak ki az ipari szakemberek. Ez cementgyári és transzportbeton üzemlátogatásokkal, illetve a Cemkut Kft. vizsgálólaborjainak, a K+F, valamint tanúsítási tevékenységének megismerésével is kiegészül. Az ismeretanyag magában foglalja a kötőanyagkémia és -technológia, valamint a cementkémia kérdésköreit, a hallgatók részletesen megismerhetik a korszerű cementgyártás folyamatát, áttekintést kapnak a cementipari nyersanyagok és termékek analitikai vizsgálatának módszereiről, illetve berendezéseiről, valamint a cement- és cementtechnológiai vizsgálatokról is. Bemutatjuk a munkavédelmi és tűzvédelmi témaköröket, a hulladékgazdálkodást (melynek során a cementipar az előkészített hulladékot energetikailag és anyagában is környezettudatosan hasznosítja), a levegőtisztaság-védelem és környezetvédelem kérdésköreit is. Gyakorlati példákon illusztrálva a hallgatók megismerik a szabványosítás, a minőségirányítás és az építési termékek forgalomba hozatalának, valamint beépítésének előírásait, gyakorlati alkalmazását. A transzportbetongyártás témakörében az anyagjellemzőkön és a technológián kívül a kollégák betekintést engednek a helyszíni betonozási feladat felmérésébe, annak végrehajtásába, az egyszerű betonösszetétel számításba, a betontervezés témakörébe, valamint a környezeti osztályok gyakorlati alkalmazásába. Továbbá megismerhetik az adalékszerek világát, emellett ízelítőt kapnak a betonelemgyártásból is.

A MABESZ tagvállalatainál dolgozó szakemberek, szakértők a betonelemgyártással kapcsolatban 32 előadásórányi (32x45’) oktatási anyagot állítottak össze. Ebben a tervezési alapismereteket követően az alapozási ismeretek, szerkezetépítés, mély- és magasépítési szerkezetek, út-, vasút- és hálózatépítési szerkezetek, hídépítési szerkezetek, térburkolatok, egyedi előregyártott beton- és vasbeton szerkezetek és az építészeti előregyárott betonelemek témaköreit, valamint az ezekkel kapcsolatos megvalósult kivitelezési projekteket ismertetik.

A tananyag elmélyítésének megkönynyítését gyár- és építkezéslátogatások is segítik. A gyárlátogatások során nagy hangsúlyt fektetünk a különböző vasalatlan, lágyvasas és feszített betontermékek és azok gyártástechnológiáinak bemutatására. Az építkezéslátogatások során törekszünk arra, hogy az adott építkezést olyan fázisban láthassák a hallgatók, hogy személyesen is megtapasztalhassák a helyszíni kivitelezések során felmerülő kivitelezési és logisztikai feladatokat. Ezért nagy gonddal történik a helyszín kiválasztása, törekedve olyan munkafázisok bemutatására – előregyártott szerkezeti elemek szállítása, emelése és elhelyezése –, melyek mindezt teljes valójá- ban reprezentálják.

Látható, hogy a kidolgozott anyagok jól kiegészítik egymást, ez is megalapozza a CeMBeton és a MABESZ 2016-ban ezen a területen indult szoros együttműködését.

A CeMBeton 2013-ban határozta el az egyetemi képzésben való részvételt, elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karával kötött együttműködési megállapodást, majd megindultak az egyeztetések a konkrét lépésekről. A szövetség az Építőanyagok és Magasépítés Tanszékkel működik együtt, ennek keretében 1-1 téma került be az egyetemi képzés keretébe. A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiuma is csatlakozott a partnerséghez, így a hallgatók szélesebb köre élhet a lehetőséggel.

A szakkollégium szervezésében először 2015-ben indult nagyszámú érdeklődővel a kurzus, melyet 2016-ban – az előregyártás területét már a MABESZ szakembereivel – megismételtünk. A tapasztalatokat értékelve 2017-ben új tematikával, a CeMBeton-MABESZ anyagok szélesebb körével indítjuk a kurzust, melyet cementgyár, transzportbetonüzem, vizsgálólaboratórium és előregyártó üzem megtekintésével is kiegészítünk.

A MABESZ 2016-ban már harmadik alkalommal tartotta meg a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán futó Építésiparosítás című kurzusát, mely továbbra is nagy népszerűségnek örvend a kar hallgatóinak körében. Ez egyrészről köszönhető az iparági szereplők által tartott színvonalas előadásoknak, másrészt az oktatási tematika bővülésének, ami lehetővé tette, hogy a CeMBeton szakembereinek előadásai is integrálódjanak a kurzusba – ez mára már az egyik legnagyobb kreditpontértékű tantárggyá nőtte ki magát. További eredménye a sikeres együttműködésnek, hogy várhatóan 2017 tavaszától a CeMBeton oktatási anyagai is már egy ön- álló féléves kurzus keretében épülnek be a felsőfokú szakemberképzésbe.

A Miskolci Egyetemen gyorsan a képzés részévé tudott válni a CeMBeton oktatási ismeretanyaga. 2014 tavaszától a BSc és MSc képzésben is önálló tantárgyként jelenünk meg a Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet Cement- és betonipari eljárástechnika tárgya keretében. A program olyannyira sikeres, hogy a Miskolci Egyetem 2016/2017-es szemeszterének tanévnyitóján e tevékenységünket oklevéllel is elismerte.

2014-ben elindult a program a veszprémi Pannon Egyetemen is, ahol szintén önálló tárgyként kerültek be cement- és betonipari előadásaink az egyetemi képzési rendszerbe. A 3 szemeszterben megvalósult kurzus nagy népszerűségnek örvend. Hosszas előkészületek után 2016 decemberében a CeMBeton a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával is együttműködési megállapodást kötött. A konkrét program kidolgozása folyamatban van, várhatóan a CeMBeton és MABESZ oktatási anyagok egyre szélesebb köre válik a felsőfokú szakemberképzés részévé a PTE-n is.

Az egyetemi partnerségek nem csak a vázolt oktatás keretében valósulnak meg, hanem egyéb területeken is. Ilyen például az együttműködés az anyagvizsgálatok területén; hallgatói pályázatok kiírása, jutalmazása, népszerűsítése; szakmai gyakorlat koordinálása az egész iparágban, valamint TDK, diplomamunkák konzulensi, bírálói tevékenységek az iparból. Az elkészült, széles szakmai területet lefedő oktatási anyagaink, tapasztalataink kiváló alapját képezik annak, hogy a jövőben továbbfejlesszük az egyetemi együttműködéseket, újabb intézmények irányába is nyissunk.

Meg kell említeni a programban részt vevő iparági szakemberek áldozatos munkáját, melyet a napi munkavégzésük mellett vállalnak fel. Nélkülük nem lehetne végrehajtani e sikeres programot. Ezeken felül a szövetségek saját (cembeton.hu, mabesz.hu) és közös (beton.hu) online felületeiken, valamint a BETON c. szakmai lapban is segítik a releváns információk elérését mind az oktatók, mind a hallgatók és a szakmai érdeklődők számára is.